Prestige

Christopher Priest är för en del mest känd för citatet* "Have we Lived and Fought in Vain?" men han är faktiskt en hyllad författare också. Mest känd kanske hans bok the Prestige är som dessutom finns som film med Hugh Jackman och Christian Bale. Har du sett filmen så är det ingen anledning att inte läsa boken.
 
En ung journalist, får veta att han är sonsonson till en av den viktorianska erans största illusionister. Han träffar en kvinna som är sonsondotter til den andre och de utforskar sina respektive familjers generationslånga konflikt som började med Rupert Angier, 'The Great Danton' och Alfred Borden (Christan Bale och Hugh Jackman i filmen.)
Denna ramhistoria hade varit svåer att filma men den gör boken mycket mer gripande än filmen. Historien presenteras genom Angiers och Bordens journalanteckningar vilka är mycket mer utförliga än dagboksböcker brukar vara.
Först läser journalisten sin gammelfarfars dagbok. Den är mästerligt skriven och ger läsaren ledtrådar till 'det centrala mysteriet'. Sen följer the Great Dantons journal och vi inser att det centrala mysteriet är något helt annat. Historien är vackert konstruerad och retar hela tiden läsaren med förskuggningar och ledtrådar som (åtminstonne jag) får läsaren att känna sig smart utan att skapa en ovälkommen känsla av att protagonisten är korkad.
Vi får följa Illusionisternas karriär och inbördes kamp och frågan som kvarstår för mig är denna;  
Är även dagens magiker lika galna?
 
Läs denna, det är en härlig komplettering till filmen och det är en bra bok i sin egen rätt.
 

*Han skrev i ett ilsket rant över nomineringarna till Clark awards, sågar verje nominerad en efter den andre. Greg Beardräper han med orden: "Han meningar är korta och viktiga ord kursiverade; Har vi kämpat hela vårt liv förgäves?" Underbar och överdriven Nerdrage!
 
Boken finns hos Adlibris 
 
#4

Kommentarer
Postat av: Johan

Jag ser så sjukt mager ut på det fotot.

//JJ

2013-01-30 @ 16:21:41
URL: http://tystnad.net

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0