Ammonite

är ett fosil efter ett snäckdjur. "Primitive cultures thought they were coiled snakes, petrified, and called them snakestones"[...]"But the word 'ammonite' comes, of course, from medieval Latin, curnu ammonis, horn of Amun, the ram-headed god of Thebes"
Det är också namnet på en bok.
 
Ammonite
I sann Ursula LeGuin-anda berättar Nicola Griffith om en värld, nyligen upptäckt av 'oss'. Den är befolkad av människor från en tidigare expansionsvåg. Bara det är spännande och väldigt Hain. Företaget som har påbörjat koloniseringen her bara ett problem; Alla som landar på planeten drabbas av ett virus och samtliga drabbade män och var femte kvinna dör. Av invånarna har man bara sett till kvinnor, de verkar inte ens ha ord för koncept som 'man' och  'fader'. Därför ligger planeten i karatän. De enda som är där från den ursprungliga landningen är de kvinnor som överlevt viruset.
Vem är beredd att åka dit för att studera befolkningen? Beredd att satsa sitt liv på ett oprövat vaccin? Att även om vaccinet skulle fungera, riskera att aldrig få lämna planeten?
Marghe Taishan är representant för SEC, den civila myndigheten som ska se till att Företaget inte missköter sig, ta tillvara urinvånarnas intressen och bygga relationer. Hon är antropolog och lingvist. Hon är väldigt mycket en Ekumenen-ambassadör. Ensam lämnar hon Port Central för att besöka stenåldersstammarna på planeten.
Ammonite är en nytolkning och en uppdatering av, speciellt Mörkrets vänstra hand, men även andra Hain-böcker som Rocannons värld. Det är en hyllning och tribut till Ursula LeGuin när hon är som bäst.
 
Marghe reser med svävare, häst och slutligen till fots för att lära känna invånarna på planeten men det blir en resa där hon upptäcker sig själv minst lika mycket.
 
En av årets bästa böcker, kan inte rekomenderas starkt nog!
 

finns hos AdLibris och Bokus 
Jag hittade boken hos In another Library, kolla in hennes recension också!
#1

Kommentarer
Postat av: Anna

Kul att du gillade den. (:

2013-01-05 @ 18:55:53
URL: http://inanotherlibrary.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0