Borde vara död

av Pål Eggert är den senaste boken av Göteborgs egen Urban Fantasyprins.

Borde vara död utspelar sig på Göteborgs nedersta botten. Bland utslagna och hemlösa. knarkare och socialarbetare, seriesjälvmördare och huliganer. Sebastian arbetar som socialpedagog på ett långtidasboende för uteliggare, knarkare och utslagna. Han arbetsdag innefattar att städa upp nerskitna gemensamhetsutrymmen, prata med de boende om deras problem, se till att de inte förstör för mycket. Huset är mer än nergånget, lika slitet som de boende.
 
Isa är uteliggare, socialfall och ibland knarkare. Utmärglad och med extrema bodymodifications. Hennes socialtant ser till att hon får plats på Sebastians långtidsboende. Men hennes problem har bara börjat. Hon borde ju vara död. 
 
Något har hänt med Sebastian sedan vi sist träffade honom i Malmö. Eggert sidosteppar boken, De döda fruktar födelse och Borde vara död är därför helt fristående även om Sebastian är tillbaka. Han har tagit examen, fått jobb som socialpedagog men bär på stort mörker och ilska. När hans boende börjar ta livet av sig eller han hittar knarklangare i soprummet som blivit sprittspångande galna börjar han inse att det är mer men Isa än vad som syns.
Mycket mer. 
 
Eggert skriver engagerande diskbänksmagi. Det Göteborg som Eggert målar upp är ett Göteborg som uteliggaren ser det. Nerifrån, genom stängda dörrar, låsta galler och från rotlöshet och utsatthet. Även det Fantasiska elementet med Gravrån och övergivna himlar berättas ur samma perspektiv.
Detta är helt klart Eggerts bästa bok.
 
 
Han bygger upp sin miljö med varsam hand men det är ändå inte miljön eller ens monstret som fastnar mest i mitt huvud. 
Ungefär mitt i boken, mitt i konfrontationen gör Sebastian ett moraliskt beslut som formar hela resten av handlingen. Detta beslutet, detta val, är så självklart uppbyggt men också så överaskande i sina konsekvenser att det tvingar mig att se karaktären i ett nytt ljus. Han gör så rätt!
Som alla viktiga moraliska beslut har det ett högt pris och oanade konsekvenser ...
 
Det finns inga ursäkter; Läs den här boken! Gör det nu.
 

Recensionsex från Styxx förlag
Finns även hos AdLibris och Bokus 
 
#6

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0