Äkta Människor

SVT har satsat på Science Ficton! Detta har nog inte hänt sedan Rymdinvasion i Lappland. (Möjligen med undantag för Kenny Begins)
Titta här om du missat premiären.

Äkta Människor utspelar sig i en alternativ nutid där androider utför många arbeten som grovarbete, hemarbete och, så klart, sexslavar. Det är inte helt okontroversiellt och hubotarna har börjat organisera en frihetsrörelse och hubotmotståndet formerar sig.
För att presentera begreppet med adroider för en förväntat urkorkad och oförstående publik så har man lagt nivån på serien hubotar som hot, slavar och motstånd i from av rörelsen Äkta Människor. Det avgörande kommer att vara om man klarar av att presentera något som är intressant även för oss som inte är obekanta med androider. Jag menar, om man känner att man behöver förklara allt sedan Asimov varje gång så blir det snabbt tråkigt.

Första avsnittet vilar tungt på infodumping. Jag hade svårt att hålla uppe intresset för det var så mycket självklarheter som tydligen måste förklaras. Arbetshubotar som tränger bort folk från arbetsplatserna, sällskaps/hushållshubotar som tränger undan männen från barn och fruar. Karaktären Roger Pålsson känns som om den finns i med i varje relationsdrama i Svensk historia, en grinig gubbe vars fru tar barne(-en) och lämnar honom och han sätter sig ner och dricker öl. Ja, jag vet att det finns sådana män men är det en nödvändig stapelvara? 
De vilda hubottarna leds av Leo och Niska. Niska är hård och omänsklig men kompetent och i stark kontrast till det infantila hubotarna som knappt kan plugga in en laddningskabel själva. Som manusförfattare/skapare skapar du sanningen efter det du vill berätta. Att göra hubotarna så inkompetenta att de inte ens kan göra uppror utan att ledas av en människa känns lite lågt.

Andra avsnittet. Äntligen lite handling! Leo visar sig vara mer komplicerad än han verkar. Men Niska känns fortfarande som en Roy Batty spoof. Ska Mimmi spela Törnrosa hela serien eller kommer hon att vakna?
Det är en väldigt vacker produktion. Hubotarna är övertygande både som androider och som 'emergent human analogs'. Väldigt starka Stepford wifes-vibbar ibland.

Turing och kineserna?
Hubotarna i Äkta Människor klarar turingtestet, dvs de mest utvecklade skulle kunna vara övertygande mänskliga. Turingtestet tillåter att man döljer mindre viktiga detaljer som stela ansiktsuttryck och en stel och styltad röst. Det första utfördes vi text-chat. Det eviga problemet är ju, om en maskin är övertygande mänsklig bör den behandlas som människa, eller?
Vissa människor väljer att antropomorfisera hubotarna, andra väljer att avhumanisera dem. Det ska blir spännande att se vilken faktion som får rätt. Chefen som sätter namn på lagerhubottarna och kvinnan som lämnar sin man för en hubot är uppenbart snett ute. Men mannen som behandlar dem som vandrande brödrostar eller sexshoppen som hur ut dem som om de vore runkredskap har lika uppenbart fel. Det finns utrymme för nyanser här och det är lovande.
Hubottarna väcker frågan om kinesiska rummet. Kortfattat fungerar det så här: Om du tar en person och ger honom en uppsättning regler och klossar med kinesiska skrivtecken på. En kinesisktalande person skickar in skrift i rummet och mannen väljer ut sitt respons via reglerna och skickar ut det. Om reglerna är tillräkligt utförliga så kan man övertyga mannen utanför rummet att 'rummet' kan tala och förstå kinesiska men betyder det att mannen i rummet kan det? Om du ersätter honom med en dator så skulle datorn klara turingtestet men eftersom det är en människa i rummet så uppstår paradoxen att 'rummet' förstår kinesiska men inte mannen i det.
Så hubotarna kan övertygande simulera känslomässiga respons som ömhet, kärlek och tillgivenhet. Men betyder det att de faktiskt också känner ömhet, kärlek och tillgivenhet? Att människor kan älska hubotar ser jag som helt naturligt. Människor kan älska bilar, kaffemaskiner och katter. Varför inte androida robotar?

Egentligen är det inte svaret som är intressant utan vägen dit. Jag kommer att sitta bänkad idag för avsnitt tre.
Kommer du?

Söndagar klockan 21.00 i SVT1 och SVT Play

Kommentarer
Postat av: Anna

Men Niska är väl också en hubot? Det var i alla fall så jag uppfattade det.

2012-01-29 @ 14:41:55
URL: http://inanotherlibrary.wordpress.com/
Postat av: Socialistsimon

Niska är en hubot men antagligen en avancerad modell. Leo har en hel del ambiguitet i sig men avslöjas som människa på SVTs hemsida. Jag antar att det är Leo som uppgraderat Niska.

Så hubotarna behöver en människa för att leda dem. Man kan tolka Niskas betende som en kommentar att utan en människa som leder dem blir det ett robocalyps. Nästan ännu värre sensmoral.

2012-01-29 @ 14:47:26
URL: http://socialistsimon.blogg.se/
Postat av: Nene

Jag är bänkad med förtjusning. Det här är nya besattheten.

2012-01-29 @ 18:26:14
Postat av: Arina

Jag har faktiskt inte vågat titta. Det kanske var dumt av mig.

2012-01-29 @ 22:20:24
URL: http://arinasbibliotek.blogspot.com/
Postat av: Socialistsimon

Arina du borde verkligen titta. Det är väl investerad tid.

2012-01-29 @ 22:50:51
URL: http://socialistsimon.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0