Riktigt bra drakar

Drakar är så vanligt idag att det är tråkigt. Vilket är synd. Bra drakar är så otroligt bra och borde inte få missbrukas av andra gradens författare. Men det finns en del som klarar av att bygga bra drakar. Bra drakar är inte bara stora, flygande ödlor. Bra drakar har karaktär, personlighet och inte minst viktigt: dom är omänskliga. Det tar skiklighet att bygga en trovärdig karaktär som har motiv och önskemål som är omänskliga nog att vara trovärdiga och mänskliga nog att vara engagerande. Därför vill jag lyfta fram en bok med riktigt bra drakar och drakadödare.
Dragonsbane (Morkeleb den Svarte på sve.) av Barbara Hambly handlar om häxan Jen och hennes man John som är rikets ende levande drakdödare. När en drake hotar huvudstaden kallas dom för att ta hand om problemet. Morkeleb beskrivs som en varelse med egen motivation, omänsklig men välarbetad och djup. John Aversin är enkomplicerad man med en underbar no-nonsence attityd till drakdödande. Gift, harpuner och yxa är hans arbetsredskap. Jen, häxan kämpar med sin magi och sin familj. Det finns aldrig tid till båda. Hennes krafter är små och hennes magi är därför insinuativ, subtil och spännade. 
Ett triangeldrama. 

Detta är en av dom få böcker jag läst först på svenska. Jag har en väl läst, vältummad pocket från Äventyrsspel. Gabriel Steins översättning som kämpar för att skapa ett Svenskt Fantasy språk ligger helt i linje med Hamblys försök att skriva en trovärdig drakstory.
Dragonshadow är en uppföljare som kom över tio år senare. Upplägget kunde vara hur boring som helst; Ny drake hotar Vinterlandet och John behövs igen. Men Hambly väver ihop en tät story och levererar än en gång.
Det finns ytterliggar några böcker i serien och dom ligger i min ständigt växande attläsalista.
Men har du bara tid för en drakbok i vår och saknar drakar efter att Robin Hobb stängde sin serie i Dragon Haven så kan du göra många sämre val än Dragonsbane.


Tidigare inlägg om drakar:
Dragon Haven
The Adamantine Palace

Havemercy
Dragon Keeper
The Dragons of Babel

Kommentarer
Postat av: Fia

Det finns en bra drake i serien Merlin, den är inte bara en flygande ödla utan har karaktär.. den är ond och bakslug... :)

2011-03-07 @ 07:03:07
URL: http://boktimmen.blogspot.com
Postat av: Socialistsimon

Det är helt sant Fia: 'Om du inte vill läsa böcker kan du titta på TV', men det var inte riktigt den poängen jag försökte lyfta fram idag ;)

2011-03-07 @ 11:20:34
URL: http://socialistsimon.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0