The Blade Itself

av Joe Abercrombie är en bister fantasy i en trevlig personlig stil.
Abercrombie är en väl etablerad författare med många böcker på sin hylla men detta är första gången jag har plockat upp en av dom.
Det är en mörk och ondskefull story med riktigt sympatiska karaktärer. Protagonisten Glotka är en Inkvisitor med tortyr som specialitet, Logen Niofingrar är en riktigt blodig barbarkrigare, Lothar är en överklassnobb med en köpt Kaptensgrad. Riktigt otrevliga karaktärer som Abercrombie ändå på något sätt lyckas få mig att bry mig om. Lite mycket intrig och lite lite armeliv och stora episka slag men ändå skön dark, nitty-gritty fantasy. Storyn lämnar en hel del att önska men det känns som om den funkar ändå.
Sparsamt med magi men tillräkligt för att man ska bli nyfiken. The Blade Itself är första delen i en trillogi och jag har inte bestämt mig för att skaffa del två eftersom jag har en överväldigande att-läsa-hög men jag funderar på det.

The Blade Itself är en Bokcirkelbok, läs Bokfias rec här.

Kommentarer
Postat av: pål

Nej, det är inte mycket till handling i första delen, det blir bättre i andra. Men det jag tyckte var bäst med läsningen var bisterheten/det hårdkokta som är så väl genomfört. Det finns inte ett ansikte, en handling, ett replikskifte eller något annat som inte speglar detta. Paradoxalt nog blir det roligt under tiden. Jag skrattade högt flera gånger. Det gjorde också att jag egentligen var rätt ointresserad av själv handlingen. Jag ville liksom bara hänga med Glokta och höra hans syrliga kommentarer om allt i hans närhet eller vara med Luthar och reta mig på hans arroganta, fisiga stil.

2011-01-27 @ 13:25:13
URL: http://varldenskabrinna.blogspot.com/
Postat av: Socialistsimon

Precis min uppfattning också. Jag har en hel del att läsa men jag funderar på att låna tvåan istället för att köpa den.

2011-01-27 @ 16:19:22
URL: http://socialistsimon.blogg.se/
Postat av: Arina

Nej, handlingen är inte så intressant men det gör inget eftersom det är så mycket annat som är det. Alla personerna känns levande och verkliga och det finns en närvarokänsla som gör att man stannar kvar ända till det bittra slutet.

2011-01-28 @ 12:06:20
URL: http://arinasbibliotek.blogspot.com/
Postat av: Karl

Första boken har inte den starkaste handlingen, men det är så mycket annat som talar för serien! Jag gillar speciellt mycket den fristående Best Served Cold. The Heroes ligger i att läsa högen (som är HUUGE, HUUUGE).



Glokta är nog annars en av de absolut mest underhållande karaktärerna evah.

2011-02-01 @ 12:47:22
URL: http://drommarnasberg.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0