Forskare hittar en utomjordisk stad

Ja, det är faktiskt sant. Exoplanetsökarna har hittat en stad på en planet. Nu är det ju så att man inte kan se den direkt utan man har studerat Upsilon Andromedae b som är en gasjätte som rör sig runt sin stjärna, ena delen av en dubbelstjärna som kallas Upsilon Andromedae i en omloppsbana på bara 4,6 dagar med samma sida mot stjärnan hela tiden. Det har visat sig att temperaturen är ojämnt fördelad och på "baksidan" som vetter bort från stjärnan är temperaturen högre än framsidan!

Möjliga förklaringar
Det finns så klart flera olika möjliga förklaringar för hur det kommer sig men dom självklara som konvektion och vindar har visat sig otillräckliga för att förklara fenomenet. Eftersom fenomenet uppmäts på 44 ljusårs avstånd så kan fenomenet uppstå på stjärnans yta i form av solfläckar närmast planeten istället för på planetens skuggsida. Det bara ser ut som om det är planeten som lyser upp på nattsidan.
Men, om fenomenet inte enkelt kan förklaras med naturliga krafter så är en civilisation inte en långsökt förklaring. En av civilisationens tydligaste och antagligen mest universella kännetecken är ju att flytta energi, vare sig det är kemisk, sol-, kinetisk eller kärnenergi, från ett ställe där det förekommer naturligt till ett ställe där man kan utnyttja energin till att bygga civilisationen. I det här fallet, baksidan av en gasjätte, låst med samma sida mot sin stjärna, så är det inte orimligt att tänka sig att man skördar solenergin på solsidan och tar den till nattsidan för att användas. Vare sig det görs genom att man samlar energirika kemiska ämnen skapade naturligt på solsidan eller genom enorma solceller i atmosfärens översta skikt, så är effekten är den samma; En oförklarlig uppvärmning av nattsidan av planeten. Dessutom är effekten så stor att det antagligen är ett enormt avgasrör snarare än en oavsiktlig effekt av belysning och/eller klimatkontroll. Om det visar sig att det är en stad så är den stor.

Spekulation
En civilisation på en gasjätte utan fast mark och med temperatur svängningar mellan -20 till 230 grader i den lägre ändan och upptill 1400 till 1650 som högsta existerar så har den antagligen inte uppstått lokalt. Det finns gott om energi och vad som är viktigare energiskillnader som man kan utnyttja, det finns gott om kemikalier som bildas och ombildas i atmosfären så man kan inte utesluta att liv uppstått. Men även om liv kan uppstå är det inte troligt att en civilisation kan utvecklas utan fast mark och tillgång till byggnadsmaterial. Detta innebär att en första spekulation vi kan dra är att dom har rymdfart. Dom har kommit till Upsilon Andromedae b från en annan planet eller måne. Man kan därför anta att dom kommunicerar med någon annan planet. Det finns två andra superjättar i systemet och det är inte omöjligt att en av dom har beboeliga månar. Det är också möjligt att det finns andra planeter i systemet som vi inte kan urskilja för att dom är för små. Så vi kan anta att civilisationen på Upsilon Andromedae b har, minst, interplanetär förmåga och därför är minst på vår nivå och därför har radiokommunikationsmöjligheter.
Men Upsilon Andromedae systemet är ett ostabilt system med två dvärgstjärnor (A och B) och tre gasjättar. Två av gasjättarna (c och d) har väldigt excentriska banor som inte är gynnsamma för uppkomsten för liv som vi förstår det. Månar kring Upsilon Andromedae b antas ha sugits in i moderstjärnan och månar kring dom andra kan antas ha årslånga årstider (se Aldiss Helliconia) inte heller det gynnsamt för uppkomsten av liv. Eventuella jordlika planeter borde ha liknande excentriska och ogynnsamma omloppsbanor. Därför är det inte helt orimligt att anta, om vi kan bekräfta att detta är en utomjordisk civilisation, att den inte ursprungligen kommer från samma solsystem. Detta ger oss två spännande slutsatser. En lovande och en oroande: 
Att de har interstellär kommunikation och
Att de kanske har en teknologi så långt framför vår egen att vi inte kan fånga upp deras interstellära kommunikation.
Den första är uppenbar och upplyftande. Har dom byggt en stad i ett solsystem som inte är deras ursprungssystem så har dom åtminstone möjligheten att ta sig dit. Det är också därigenom bevisat att det finns anledningar (ekonomiska, kulturella eller andra) till att en civilisation lämnar sin vagga och ger sig ut i galaxen. Det kan vara uppenbart för oss SF-fantaster men det är faktiskt inte lika uppenbar för dagens räknenissar. Samma typer som valde att inte bygga en bas på Månen, att avsluta rymdresorna, att inte åka till Mars. Allt detta har varit tekniskt möjligt sedan 70-talet. Man kan åka till Mars med Apolloteknologi. Problemet är att det varit ekonomiskt olönsamt. En interstellär civilisation visar att det finns åtminstone någon som har gjort det. Det kan vara som när Hillary besteg Mount Everest, snart var det en okomplicerad sak och nu går det turistresor dit. Om vi hittar bevis för att någon funnit det lönt att resa mellan stjärnorna så kan det ändra hur våra ekonomer räknar på det.
Den andra är också uppenbar och mer oroväckande. Om de har rest mellan stjärnorna finns det en risk att dom inte pumpar ut radiovågor i alla riktningar. Vi på jorden har redan börjat övergå till mer och mer svårupptäckt kommunikation. En signal till en satellit är väldigt mycket svårare att upptäcka än kortvågsradio. Satellitens signal till din parabol är nästan omöjlig att upptäcka från en annan stjärna. På samma sätt kan en interstellär civilisation ha börjat använda laser från en stjärna till en annan, vilket vore nästan omöjligt att se om vi inte råkar ligga exakt mellan dom två sändarna. Eller så har dom annan teknik som vi inte ens upptäckt ännu som Ansibel eller warpdrones osv. Det vore riktigt illa för vi skulle helt kunna missa att dom ens existerar och dra helt felaktiga slutsatser. Kan vi inte bekräfta att det faktiskt är en utomjordisk civilisation måste vi ju anta att det är ett naturfenomen. Har vi dragit den slutsatsen på felaktiga grunder så kan just den slutsatsen leda oss att missa flera andra liknande "städer" som vi upptäcker på andra ställen. En illavarslande lösning på Fermi-paradoxen; Galaxen ser obebodd ut för att vi inte förstår vad vi ser.

Vad måste göras?
Vi måste så snart som möjligt försöka fastställa om det kommer någon form av elektromagnetisk kommunikation. Alla SETIs avlyssningsanläggningar borde inrikta sig på Upsilon Andromedae systemet.
Vi måste utesluta att det rör sig om naturliga fenomen som solfläckar eller väderfenomen.
Vi måste också dubbelkolla så att det inte rör sig om ett misstag.
Och slutligen borde vi bygga ett rymdskepp för att åka dit och hälsa på. Det räcker med en kamera och en sändare. Vad skulle vi göra om det dök upp en interstellär satellit i vår himmel? Vi skulle så klart gör allt för att ta reda på vem som skickat den. Om dom redan har interstellär förmåga skulle det vara enkelt för dom att kunna hoppa hit och besöka oss.


Källor:


www.livescience.com
www.space.com

Kommentarer
Postat av: Karl

TJITT! Hur coolt är inte det här! Hoppas de är snälla..

2010-10-21 @ 17:10:02
URL: http://drommarnasberg.wordpress.com
Postat av: Socialistsimon

Ja, om det går som det ska så kan det vara århudradets största nyhet. Och ingen raporterar om det. Det ska SF-nördar till det ;)

2010-10-21 @ 18:01:34
URL: http://socialistsimon.blogg.se/
Postat av: Karl

Precis vad jag tänkte! varför stoppas inte pressarna liksom..

2010-10-21 @ 20:26:58
URL: http://drommarnasberg.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0