This Is Not A Game

This Is Not A Game, You don't get a second life
av Walter Jon Williams handlar om en författare av ARG spel som heter Dagmar. Hon jobbar med att sätta upp Alternate Reality Games.

ARG:
ARG's är ett växande internet event som används mer och mer. Ett närliggande exempel är det där telefonbolaget som gömt ett halvt kilo guld ngn stans i Sverige och droppar ledtrådar via media och hemsidor (detta är mainstream/lamerversionen) eller långtgående intrigspel som sväller över från Internet via forum till IRL händelser osv. Man kan väva in dagsaktuella händelser som är helt orelaterade och ge dom en "dold" betydelse. Tex kan man hävda att finanskrisen är fabricerad av aliens/Illuminati/vilken-bov-du-råkar-ha-i-spelet och ge "bevis" för det, du kan droppa ledtrådar som bara syns på Google earths satelitbilder, ha skådespelare som syns på "övervakningskameror" eller som kan träffas på på gatan på stan, som kan smsa dig på jobbet med uppdrag och ledtrådar, osv. Fördelen är att det kan vara väldigt spänande och engagerande, nackdelen är ju att det är/blir mycket mer geografiskt begränsat än annars. Jag menar ligger guldet i Stockholm så måste du faktiskt dit, inte så lätt om du bor i Töre (tex). Tänk inte på Mikael Douglas i The Game utan mer som ett jättemonster LAJV.

Dagmar:
Dagmar skriver pusselspel som leder till ett speciellt event, ofta som promotion för kommande lanceringar, ungefär som filmen REPO MEN gör på sin hemsida Repomen. Hon har just avslutat ett framgångsrikt ARG som kulminerat i ett enormt bröllop i Indien. På väg till smestern på Bali mellanlandar hon i Jakarta. Samtidigt som hon ska byta plan kollapsar Indonesiens ekonomi och Jakarta exploderar i kravaller och kaos. Dagmar sitter fast på Hilton med nästan inga pengar, en laptop och en mobiltelefon.
Ambasaden gör ingenting men hennes chef (en gammal rolspelare hon kännt sen College) har hyrt ett privat företag för att rädda henne. Det visar sig att det inte är så lätt.

Group Mind:
Det finns en teori som säger att om du ber 10.000 personer att gissa vem som vinner nästa val så kommer du att få ett bättre och mer korrekt resultat än om du gör en statistisk undersökning och frågar 10.000 personer hur dom kommer att rösta i nästa val. Resultatet blir ännu bättre om du ger dom du frågar en anledning att gissa rätt tex ett pris för vinnarna. Därför har spelsiter som har vadslagning om valresultat ofta bättre prognoser än tex SIFO. Ämmu bättre när man samarbetar. Wikipedia är ett exempel som utnytjar denna effekt. När Dagmar delar ut ledtrådar och mysterier till sin spelarbas rasslar det snabbt till och oväntade svar kommer fram.

The Game:
När det kommersiella räddningsförsöket blir försenat postar Dagmar ett inlägg på Spelbolagets forumsida och ber om hjälp. En del inser alvaret, andra anser att detta är upptakten på ett nytt spel. Flera posts med kommentaren TINAG (=This Is Not A Game) möts med godmodiga kommentarer om att "Så klart det är, det säger ni för att öka spelkänslan". Ensam kvinna fast i laglöst land, need rescue, är ju ett bra spelupplägg.

Boken:
Läs, läs, läs!


Kommentarer
Postat av: Frederick

Simon, vi borde bli ARG-designare...

2010-04-02 @ 01:09:40
Postat av: Socialistsimon

Japp!

Fixar du finasieringen?

Tänk att få betalt för att vara lekledare :-)

/s

2010-04-02 @ 17:31:13
URL: http://socialistsimon.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0