Staden i staden

Tänk dig två stader lika lika och lika olika som London och Paris. Arkitektur klädsmak osv skulle vara lätt igenkännbara i vilket vykort med en streetview. Tänk dig två städer på Balkan, den ena med tysk/slavisk anstrykning och den andra med en mer medelhavs/mellanöstern stil. Tänk dig sedan att dom ligger på exakt samma ställe. Vissa stadsdelar är enbart den första staden, Besžel och vissa stadsdelar enbart den andra staden Ul Quma. Vissa stadsdelar är båda städer. Invånarna i dom två städerna lever som goda grannar men om du är i den ena staden ser du inte dom i den andra, vilket gör tex bilkörning en väldigt intressant affär. Du kan fastna i en bilkö som inte ens finns i ditt land, en internationell, osynlig trafikstockning. Att interagera mellan städerna utom via den officiella gränsövergången är ett brott som kallas Breach, så samtigt som du måste registrera att du möter någon så att du inte stöter ihop med dom så måste du ose dom så snabbt som möjligt för att undvika att skapa problem.
Detta är The City & The City av China Mieville.
Historien är en klassisk deckare i förstapersons perspektiv med ett mordfall som verkar vara ett allvarligt Breach. En kvinna har mördats i Ul Qoma och kroppen har dumpats i Besžel.

Mieville är i sitt esse. Han har lämnat London Noir/ Fantasy Strange genren och har med denna bok placerat sig mitt i den odefinierbara genren som brukar kallas new Wierd. Det som är mest Wierd med The City & The City är att han har lyckats skapa allt detta utan att åkalla några magiska eller övernaturliga krafter alls. Bara våran egen naturliga förmåga att inte se det vi inte vill se. Genom att inte blanda in det övernaturliga (Tänk Neverwhere tex) så blir det ännu mer wierd. På något konstigt sätt blir detta inte till en kampskrift mot vår ovana att ose tex uteliggare och tiggare utan snarare ställer han subtilt frågan: Hade det inte varit skönt om man kunde undvika konflikter bara genom att respektera varandras gränser?
Läs denna bok, den är underbar!
/s

Kommentarer
Postat av: Vaden

Beställde Gibsons "Neuromancer" samt de två uppföljarna idag. Tänkte ge mig på dem innan jag tacklar Mievilles "Perdido street station" som många verkar rekommendera.

2010-01-21 @ 14:07:16
Postat av: Socialistsimon

Neuromancer är skön. En riktig gammal klassiker.

2010-01-21 @ 15:00:42
URL: http://socialistsimon.blogg.se/
Postat av: Vaden

Ja, det stog mellan den trillogin och Iain M. Banks Culture-serie, som verkar väldigt intressant. Den hamnar dock en bit ned på min lista just nu.

2010-01-21 @ 15:50:27
Postat av: Socialistsimon

Men Vaden, då hade jag rekomenderat "Use of Weapons" av Iain M. Banks istället. Eller "Excession", it's Space porn!



2010-01-22 @ 08:55:48
URL: http://socialistsimon.blogg.se/
Postat av: Vaden

Ännu mer dick-litt?



Men båda de böckerna är väl en del av cultureserien afaik?

2010-01-22 @ 23:39:43
Postat av: Socialistsimon

Dick-litt är motsatsen till chick-litt. dvs böcker för pojkar :) Altered Carbon är ett typiskt exempel, guns and heroes, hjälten är stenhård osv.

Så, mjo, The Use of Weapons är nog rätt så dick-litt men inte homoerotisk. Båda är med i Culture universat.

2010-01-23 @ 01:12:23
URL: http://socialistsimon.blogg.se/
Postat av: Magganos



Det blev ett långt bloginlägg istället...

http://www.origami.nu/blog/lasning/2010/02/06/scifi-bocker-som-jag-gillade/

2010-02-06 @ 12:15:40
URL: http://www.origami.nu/blog

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0