Marusek, Counting Heads

Som ett resultat av att häva köpstoppet köpte jag en oplanerad bok; Counting Heads av David Marusek. Hi Sci Fi, near future. Det är en berättelse i det där spännande gränslandet mellan post-human och close dystopia. Mänskligheten lever längre än vad som tidigare verkar möjligt, protagonisten Samson Harger är nära de tvåhundra när boken tar sin början. Han har en bältes valet som är en fungerande AI i begynnelse. Världen befolkad av dom snuskigt rika, klonade människor som hyrs ut av Applied People och diverse robottar. Vi får bla följa en av klonerna. en riking och hans fall mm. Samtidigt som (till synes) drakoniska befolkningskontrollagar och domes över alla städer för att hålla ute "NASTIEs" dvs skadliga nanomaskiner och andra avancerade gifter förfaller Marusek aldrig i ren dystopi. För samtidigt som alla dessa problem existerar så pågår olika projekt för att lösa dom.
Missförstå mig inte, jag gillar verkligen dystopier men att skapa en framtid som är så mörk som Maruseks samtidigt som den inte känns mörk utan full av framtidshopp och spänning är en kul twist. För samtidigt som NASTIEs och skadliga nanotech härjar så används nanotech för allt som man bara kan önska sig, från universalmaskiner som kan skapa nästan vad som helst till integrerade mobiltelefoner (i bemärkelsen integrerade i dig), samtidigt som Jorden lagts i spillror så skapar just dom här problemen också grundplåten för att kolonisera nya solsystem. Marusek har till och med skapat en trovärdig ekonomisk anledning till varför det skulle vara en bra idé för storföretag att bygga vad som i princip är månggenerationsskepp för flyga slower-than-light i hundratals år. Affärsmodellen är att dom ger dig en plats på skeppet och du ger dom en hektar mark på jorden. Jag har svårt att se hur företag skulle kunna (vilja, våga) casha in på en investering i ett annat solsystem men Marusek har skapat en trovärdig situation med avkastning, right here, right now.
Dessutom, för alla er sugna kommunister där ute, så har Marusek skapat en intressant variant på Chavistiska "Socialistiska element i en kapitalistisk stat". Chartister är folk som lever i egalitära communes, eller co-operativ. En inte helt enkel hippietillvaro i Maruseks kapitalistiska framtid.
Jag har köpt tvåan redan av bara farten. Om den följer upp ettan så är jag mer än nöjd.
/s


On a side note kan man konstatera att Marusek är lika nojig som andra författare om att hitta sitt eget namn i media: På sin blogg har han kommenterat att SF bokhandeln utnämnt hans bok till Månadens SF. Detta trots att han inte kan ett ord Svenska.


Kommentarer
Postat av: Åka

Det händer då och då att jag får träffar på min blogg från google-översättningar, och i samband med det har det hänt att författare har länkat till mitt inlägg eller rentav kommenterat (nu senast Paul Di Filippo, eller i alla fall någon som utgav sig för att vara han). Jo, jag har också märkt att författare håller koll på vad man skriver om dem :)

2010-05-01 @ 22:00:58
URL: http://annien.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0