Uppbygglig litteratur

Vad är Uppbygglig Litteratur? 
Det är min fasta övertygelse att skönlitteratur bör ha en central roll i vänstern. Socialrealism och "dramadokumentärer" i all ära men det är inte min kopp kaffe.  För att en bok eller författare ska platsa i denna kategorin måste den uppfylla minst ett av tre krav.

1. Den innehåller en revolution. Vare sig det är en framgångssaga eller en katastrof, beskrivs ur en av ledarnas perspektiv (som Frank Herberts Dune) eller en vanlig människa (som George Orwells Homage to Catalonia) är det intressant och lärorikt. Det är egentligen inte intressant vilken politisk åsikt författaren förespråkar det är alltid kul att läsa om revolutioner. tex Robert A. Heinlein är liberal, Ken MacLeod är socialist, Frank Herbert beskriver en religiös revolution. Alla är läsvärda.

2. En vision av ett framtida samhälle. Det behöver inte vara min idealbild av ett postrevolutionärt lyckorike. Socialistiskt eller feministiskt, anarkistiskt eller kommunistiskt. Vän av ordningen kan invända att dessa begrepp i många stycken är synonyma men så är verkligen inte fallet. I skönlitteratur kan man renodla vad som helst. Ursula LeGuin skriver om renodlade feministiska eller anarkistiska samhällen såväl som där det gått fel och tex blivit femokratiska eller missandropiska. Som kontrasterande motsats skriver Iain M. Banks om ett kommunistiskt samhälle som också  är extremt femenistiskt, det är en av grundstenarna. En vision av hur det kan bli är intressant i sig vare sig det är "rätt" eller "fel" vision.

3. Om jag anser att boken är värd att läsa och av någon annan anledning kan vara uppbygglig ur ett politiskt synsätt. Tex Stephen Donaldson platsar inte hur bra han än råkar vara. Kanske kan Steven Eriksons The Malazan Book of The Fallen platsa på grund av hans underbara inställning att alla stater och grundläggande onda. En sant Leninistisk hållning. Eller kanske inte.

Helt enkelt skriver jag här en tipslista på böcker som jag anser kan vara intressanta ur ett politiskt perspektiv. Listan är min och jag tar gärna emot förslag. Men detta är min blog och då är det mitt tycke och smak som avgör. Främst kommer jag att skriva om SF. Kanske kan andra böcker hamna här som är mer dokumentära eller historiska men tanken är inte att räkna upp Marx & Engels samlade verk. Inte för att dom inte är läsvärda utan mer för att du kan hitta bra tipslistor i så många andra forum.

/S

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0