Recept för framtidens kockar

Iain M. Banks The Culture
Karl Marx fick en gång ett antal frågor om exakt hur samhället skulle se ut i hans Kommunistiska utopia. Han svarade att han inte tänker skriva recept för framtidens kockar. Han menade att det vore väldigt förmätet att pådyvla framtidens revolutionärer mallar och modeller för något som måste få växa fram demokratiskt. Som SF författare är det tvärtom din plikt att skriva sådana recept, och sedan testa om dom leder till intressanta och spännande historier att berätta för dina läsare.
En av dessa författare är Iain M. Banks. I sina serie om ett framtida rymdfarande samhälle som kallas för The Culture ritar han upp en bild över ett sant kommunistiskt utopia. Här finns ingen stat eller regering. Inga lagar utan bara sociala koder. Där det inte finns några lagar finns det så klart ingen brotslighet heller. "Superabundance" råder så alla kan i praktiken få allt de vill ha. Bilar, bostäder, kläder osv. Det finns ingen anledning att arbeta mer än den enkla anledningen att det är kul. Så därför arbetar man så klart men i huvudsak ägnar sig invånarna i The Culture åt det mänskligeheten är bäst på: Att ha kul!
Till motsatts mot vad Borgerliga propagandister hävdar så tar inte historien slut här; det är här den börjar. Serien börjar med Consider Phlebas som handlar om en hemlig agent som arbetar med The Cultures fiender Idirans. Men vill man kastas in i The Culture för att lära känna Kommunismen som den skulle kunna vara bör du börja med The Player of Games. Den handlar om Gurgeh som är en proffesionell spelare. Han Spelar Spel. Han rekryteras av den semiformella hemliga organisationen Special Circumstances för att utmana en mästare från en annan kultur i ett för Gurgeh okänt spel. Mycket står på spel. Mycket mer än Gurgeh får veta förrän det är försent.
Excession är en annan otroligt intressant bok i serien. En stor och viktig del av The Culture är Minds. Det är avancerade AIs som har samma rättigheter och skyldigheter som alla andra medborgare i The Culture. Excession är en riktig Mindfest. Gillar du Artificiell Intelligens så är detta rätt bok för dig.

/S

Kommentarer
Postat av: Frederick

Du... Det här var ju bra grejor, Simon. Verkligen! Men jag är lite orolig... För jag slog upp ordet eskapism och fann bland annat följande definition: "eskapism är mer lögnaktig, fantasifull och kan ibland tolkas som ett sjukdomstillstånd"

:-)



2009-01-19 @ 13:16:24
URL: http://radiorepubliken.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0