Anarkism på månen

The Dispossessed (Sve: Shevek - finns på bokbörsen) av Ursula LeGuin är en av de gamla godingarna i revolutions genren. Shevek föds på Anarres, en anarkistisk måne. Vid revolutionen flyttade alla revolutionärer till Anarres från Urras och skapade ett anarkistiskt mönstersamhälle medans kapitalismen fortsätter att härja på planeten nedanför. Anarres är mindre än Urras och har, trots en atmosfär, ett svagt ekosystem som måste hanteras med stor försiktighet. Därför är också Anarres fattigare än moderplaneten Urras.
Här introducerar LeGuin många av dom tema som senare återkommer i andra beskrivningar av ett postrevolutionärt samhälle. Ett artificiellt språk, en centraldator som fördelar arbete, sexuell frihet och radikala familjestrukturer osv.
Med stor insikt beskriver LeGuin inte bara Anarres som ett lyckorike utan också problemen med att inte ha ett valt ledarskap och risken i sådana situationer med informella ledare som får mer inflytande än vad som är meningen. Shevek själv hamnar i kläm på det sättet och väljer att åka till det kapitalistiska Urras.

The Dispossessed ingår i Hainish cykeln eller Ekumenen böckerna. Grundtanken i dessa böcker som bara är löst sammansatta är att mänskligheten befolkat en massa planeter och sedan har all kontakt brutits under tusentals år. Böckerna knyts samman av att huvudpersonen ofta kommer från planeten Hain och besöker planeterna som en representant för Ekumenen. Planeterna har pga lång isolering och ibland genmanipulation av sina förfäder ofta för oss väldigt ovanliga samhälls system, ofta med genus och kön som tema. Tex på en planet finns inga genus, en annan är kvinnorna i majoritet (200-1) osv. Hela ekumenen sviten är läsvärd.

The Dipossessed har många likheter med Iain Banks The Culture. Skillnaden är just att Leguin beskriver ett anarkistiskt postrevolutionärt samhäller och Bank beskriver ett Kommunistiskt. Lägger man dom sida vid sida så blir diskussionen om anarkism/kommunism ännu lite mer akademisk.
Ursula LeGuin är och kommer alltid att vara en av de största.

/S


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0