Varför erövrade Européer Amerika och inte tvärt om?

Efter att ha läst Lasse Bergs Gryning över Kalahari och fått förhistorien kan jag inte tänka mig en bättre bok att fortsätta med än Jared Diamonds Guns, Germs, and Steel (Sve. Vete, vapen och virus).
Diamond ställde sig frågan; Finns det en materalistisk förklaring att Europa kom att dominera världen och tar som exempel att Pizarro kunde med bara 400 man krossa Inka riket och nedkämpa en armé på 80.000 man.
Han väljer att starta historien för c:a 10.000 år sedan. Vid den tidpunkten var samtliga kontinenter befolkade med jägar/samlar samhällen. Det finns inget i samhällenas kultur eller teknologi som kan peka på att någon av kontinenterna ska bli dominerande. Vad som finns är den lokala floran och faunan. Han framhåller att alla jägar/samlar samhällen är väldigt bra på att utnytja befintliga resurser. I den så kallade gyllne triangeln, i mellanöstern, och i Kina mellan Yang Tze och Hang Ho fanns det vilda växter som lätt kunde domesticeras. I huvudsak vete, ärtor och ris. I Amerika så domesticerade man majs, men det finns två skillnader som gjorde att det tog mycket längre tid. För det första så krävde majs en längre domesticeringsprocess. Vild majs är knappt ätbart men vildvete går att odla och äta som det är. Den andra skillnaden är att Euroasien ligger på sidan och att sprida odlingsbara arter och konsten att odla är lätt i östvästlig riktning. Kulturutbytet mellan norra och södra America försvåras av terrängen, höga beg och öknar, och av det faktum att ett majsslag som tagits fram i tex södra USA inte skulle gro så väl i tex Peru, jämfört med vete som kan odlas från Syrien till Portugal i väster och Kina i öster utan att lämna bredgrad. Detta är det första steget till dagens ojämlikhet i världen. Tillgången till mat leder till en befolkningsökning i Europa Indien och Kina. Idag kan man missta hög befolkningstäthet för fattigdom men tänk på att den politiska enheten i ett jägar/samlar samhälle är 20 pers.
Nästa steg som Diamond tittar på är domesticerbara djur. Alla djur som tänkas kan har tämjts, Pharaoer har haft Geparder som sällskapsdjur, men bara ett fåtal arter har domesticerats dvs utvecklats och avlats fram till husdjur. Nästan alla finns i Euroasien. I Afrika är dom flesta för vilda, i Amerika och Australien har dom utrotats. Jämför dom Amerikanska domesticerade djuren, Lama och kalkon med häst, kor, får och getter, hund, höns, gäss osv.
Så mer mat ger fler människor som leder fram till diffrentierade samhällen där man kan ha speialister som smeder, skrivare osv. Vår täta befolkning i Europa med djuren inne i städerna och ofta i husen utsätter oss för alla möjliga sjukdomar som vi blir ressistenta mot. Sjukomar som utrotade Inkaindianern i tusental när Spaniorerna kom med dom.

Det blev ett långt inlägg.
Det räcker att säga att Diamond lägger fram en teori som konstaterar att den enda anledningen till att Europa erövrade världen är dom naturresurser som råkade finnas här.
Diamond skriver på ett seriöst vetenskapligt sätt. Tex väljer han att använda viktad kol14 datering. Han berättar kort och koncist att det finns två metoder, skillnaden mellan dom två och varför han valt den ena. Det ger ett seriöst intryck utan att göra boken svårläst.
Om det finns en svaghet i teorin så är det att han inte problematiserar övergången från en typ av samhälle till nästa. Sådana övergångar brukar vara våldsamma och traumatiska revolutioner. I Diamonds teori kommer dom spontant på varandra beroende på befolkningstryck och resurstillgångar. Det är iofs ett mindre problem med tanke på hur många bra böcker som belyser den sidan av historieutvecklingen och hur få som belyser det Diamond tar upp.

/s

Kommentarer
Postat av: Magnus

Jag har denna boken hemma hos mig tror jag. :)

2009-02-19 @ 16:39:47
URL: http://origami.nu/blog
Postat av: Socialistsimon

Är inte det tecknet på en bra bok? Att man ett år efter man läst den fortfarande kan rescensera den. En bra bok gör något med dig, ökar förståelsen och ger dig ett nytt perpektiv som du bär med dig. Jag kanske inte kan citera den men dom stora dragen ligger kvar i hjärnan.

/s

2009-02-20 @ 19:27:39
URL: http://socialistsimon.blogg.se/
Postat av: Frederick

Jag kom på en annan klassiker i sammanhanget som borde läsas efter Gryning över Kalahari: Leo Huberman's Människans Rikedomar

2009-02-22 @ 14:53:36
URL: http://radiorepubliken.blogspot.com
Postat av: H

Gillar hans teorier men det verkar lite för enkelt. Skulle gärna läsa någon annan teori om samma ämne. Har du något tips?

2009-02-22 @ 17:23:21
Postat av: Socialistsimon

Det är klart att det är för enkelt. Jag kan inte ta med allt i en rescenssion. Tyvärr.

Han tar upp mat och virus i första hand men även sådana saker som uppfinningar och kultur. tex är skrivkonst en väldigt ovanlig uppfinnng, särskillt som bokstäver istället för "lexigram" dvs hieroglyfer eller kinesiska tecken. Läs den!

/s

2009-02-22 @ 20:08:07
URL: http://socialistsimon.blogg.se/
Postat av: H

Har redan läst den :) andra tips?

2009-02-22 @ 20:34:07
Postat av: Socialistsimon

Har du läst Gryning över Kalahari?

2009-02-22 @ 21:48:44
URL: http://socialistsimon.blogg.se/
Postat av: H

Min bokhylla klagar och gråter men är samtidigt glad... Ännu en bok ska få plats :) Har nu hittat Gryning över Kalahari och ser fram emot intressant läsning.

2009-02-24 @ 22:54:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0