The Malazan book of the Fallen av Erikson

The Malazan book of the Fallen
 av Steven Erikson
första boken: Gardens of the moon

Detta är en av mina senaste upptäckter. Steven Erikson kastar dig in i en värld lika realistisk och fascinerande som någonsin Tolkiens var. Ett par skillnader är att det även finns kvinliga protagonister och att världen inte är snyggt friserad för att passa i barnbokshyllan. I hela Tolkiens triologi förekommer tex inga krigsbrott. Saurons orkarméer invaderar Midgård och ingen blir våldtagen? Och det vill han vi ska tro på?

I Malaz är det hårdare, smutsigare och mer verklighetstroget (eller ska jag säga verklighetstroligare?) Magin är våldsam och förödande. Soldaterna är levande (och ibland döda) beskrivna. Jag saknar fortfarande en del karaktärer som har blivit som nära vänner men som en efter annan har fallit ur sidorna i hans böcker. Malazan Book of the fallen är som Tolkien fast för vuxna.

Gardens of the Moon (GOTM) handlar om en grupp elitsoldater i Malazan armén som kallas för Bridgeburners och deras Kapten Ganoes Paran. Han är ung och förväntas inte överleva särskillt länge. Starka vietnam vibbar, kolla upp begreppet Fragging. The bridgeburners är hårda grabbar och tjejer. Erikson har valt att beskriva vuxna karaktärer och deras tidigare historia skymtar fram och berättas bara ibland. Han är en mästare på att antyda och skapa en känsla av djup. Världen har en lång och komplicerad histora som inte blir lättare att förstå av att han är fullständigt ointresserad av att skapa tex en sammanhängande Timeline.
På kontinenten Genabackis står Malazans armé mot dom sista fria städerna, först Pale och snart Darujistan. Bridgeburners hamnar mitt i en massiv magisk duell mellan Imperiets magiker och Pales försvarare Annomader Rake, en "Ascendant"  (ung. Uppstigen)  Tiste Andii.
Magi systemet är nyskapande och intressant. Både i sina spektakulära effekter och i den underliggande förklaringen. Eriksons värld är befolkad av många olika raser som till skillnad från många andra Tolkien rip-ofs inte har några paralleler med alver, dvärgar och orcer. Bara slå den tanken ur huvudet när du greppar dessa Böcker. Tiste är inte Alver och Bargast är inte orcer.

The Malazan book of the Fallen består av en serie på 10 böcker varav bara åtta har kommit ut ännu.
Jag rekomenderar hela serien starkt!

/s

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0