Swadow av KJ Parker

En man vaknar i gytjan bredvid en bäck. Runt honom ligger en massa döda män i rustning. Han har inget minne av vem han är eller var han är. En kråka sitter och tittar på honom på ett väldigt otrevligt sätt. Ganska tidigt träffar han en kvinna som vill använda honom i ett simpelt trick för att lura bönderna på mat och förnödenheter. Han ska spela Poldarn, guden i vagnen, hon spelar hans prästinna. Poldarn är guden som ska förgöra jorden. Mannen utan minne börjar kalla sig för Poldarn när han staplar runt i en okänd värld för att förstå vem han är. Han träffar visserligen folk som vet vem han är men dom verkar mer intresserade i att ha ihjäl honom än att berätta vem han är.

Shadow av KJ Parker är första delen i The Scavenger Trilogi.
På sin väg genom världen träffar Poldarn på en grupp som kallas Svärdsmunkar. Dom söker Religion i svärdskonst. Det handlar om att nå perfektion i en ofullkomlig värld. Alla karaktärer, inklusive svärdsmunkarna är befriande ateistiska. Religionen handlar istället om att uppnå ett svärdshugg så perfekt att det är över redan innan det påbörjats. Så perfekt att det går utanför det möjliga. 
Ett av problemen i att skriva bra fantasy är hur man ska intoducera den största karaktären, världen. Man kan göra som Tolkien och börja med att beskriva hobbitar och deras Fylke, matvanor osv i flera hundra sidor . Men nästan alltid blir det segt och tråkigt. Poldarn minns inget och därför introducerar Parker oss till världen genom hans ögon på ett väldigt intressant sätt. Jag är en stor kartofil och saknar att det inte finns kartor i Parkers böcker men på något sätt stämmer det med Poldarns förvirring. I och med att Poldarn får veta mer och mer om vem han kan ha varit desto mer ointresserad blir han av att få reda på mer. Tänk om han skulle få veta att man har varit den Ondaste människan i världen? Skulle du vilja verkligen veta det? Eller vill du bara slå dig ner och skaffa dig ett liv istället? Parker lyckas hålla spänningen uppe ända fram till sista kapitlet i sista boken.
En bokserie som helt klart är värd att läsa.

/s


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0