Spanska inbördeskriget

Orwell in Spain av George Orwell angående hans upplevelser i spanien under Spanska inbördeskriget. Huvud delen utgörs så klart av Hyllning till Katalonien men innehåller även ett antal brev och artiklar om och kring Spanien; ett måste läsa!
George Orwell var en brittisk socialist som på 30-talet åkte till Spanien för att slåss för Repulbiken mot Fascisterna. Han var inte kommunist så han åkte till Barcelona och gick med i POUMs milis Kommunisterna åkte via KOMINTERN till Madrid i huvudsak. POUM var ett litet socialistiskt parti som snabbt blev en viktig del av fronten i Katalonien. Eftersom dom två huvudparterna på den Republikanska sidan var Anarksiterna och kommunisterna så hamnade POUM i skottfältet när revolutionen ebbade ut och det mer och mer blev ett inbördeskrig i mer traditionell mening. När det hände var också kriget förlorat. Kommunisternas linje om att först vinna kriget sen (om någonsin) genomföra revoluionen gjorde att man inte kunde mobilisera folket på samma sätt som annars och fascisternas internationella stöd fällde det slutgiltiga avgörandet. Men det som gör Hyllning till Katalonien så spännande är att det är en ögonvittnes skilldring av en revolutionär armé. Orwell skriver med integritet och medkänsla om vad han själv sett och upplevt. Hans upplevelser har filmatiserats av Ken Loach i filmen Land och frihet.
Alla Revolutionärer SKA läsa denna bok!

Om du vill ha en mer historisk genomgång fins det två böcker jag kan rekomendera. Den första är The Spanish civil war a Hugh Thomas som är den sk. erkända historieskrivningen och lite förvånande den borgerliga krigshstorikern Anthony BeevorSpanska inbördeskriget. Anthony Beevor är mer känd för sina böcker om Stalingrad och det Sovjetiska intåget i Berlin under andra världskriget. Det var lite förvånande att upptäcka att han har en så klar syn på det politiska läget. En annan fördel med den boken är också att den inte slutar med majdagarna 37 när kommunisterna ger sig på PUOM vilket resulterar i gatustrider i Barcelona. Politiskt tar historien slut här och många politiska böcker brukar sluta här med någon variant på "och sen gick allt åt skogen". Det är sant men militärt fortsatte striderna ända fram till 39. Efter att ha hört och läst mycket om Spanska inbördeskriget så är det trevligt att få reda på hur det faktiskt slutade.

/s

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0