Antedeluvian #3 Robert A. Heinlein

Robert A. Heinlein är samtida med Asimov. I SF samanhang är han en av de största någonsin. Han saknar Asimovs mysiga stil och tar sig an många svåra frågor, både politiskt och moraliskt. Han tar upp rasism, kvinnoförtryck sexualliberalism mm. Saker som är frånvarande i Asimovs böcker. 

Till skillnad från många andra SF förfsttare har han en tydlig och uttalad politisk åsikt. Han är Liberal och romantiserar gärna den amerikanska revolutionen, poängterar ofta att man måste vara beredd att kämpa för sin frihet för att behålla den osv.
Heinlein har skrivit flera ungdomsböcker som tex Rocket Ship Galileo, Have Space Suit-Will Travel, Red Planet  mfl och flera mer vuxna böcker som Stranger in a strange land, Friday, starship troopers osv.
Rocket Ship Galileo handlar om några ungdomar som bygger sitt eget rymdskepp och åker till månen.
Have Space Suit-Will Travel handlar om en ung kille som vinner en autentisk rymddräkt på lotteri. Han reparerar den och råkar hamna i ett hisnande rymdäventyr.
Red Planet  handlar om en ung kille (Jim Marlowe) på mars och hans vän marsianen Willie. Snart är dom inblandade i en kolonial revolution mot jorden. Bara vänskapen mellan Willie och Jim gör att den lyckas.

Den politiskt intresserade läsaren borde däremot hoppa på:
Stranger in a Strange Land: Mike Smith är en människa som uppfostrats på Mars av Marsianer. Genom Smiths ögon får Heinlein oss att titta på så alldagliga saker som sex, språk och humor med nya ögon. Tex kan inte Smith förstå varför vi skrattar. Stranger blev något av en Hippie-kult-bok när den kom. I den här boken förutspådde han också vattensängen som inte "uppfanns" förrän ett par år senare.
I Will Fear No Evil: En historia om en man som för att lura döden genomför en hjärntransplantation och hamnar i en kvinnokropp.
Job: A Comedy of Justice är en underbar historia om Alex, en predikant, i dom sista dagarna innan Domedagen. Precis som Gamla testamentets Job prövas hans tro. För er som är bekanta med kristendomen innebär "prövningar" inte mindre än förslagen tortyr. Slutklämmen är dock något annorlunda än i Bibeln. En underhållande detalj är Bibelcitaten i boken.
The Moon is a Harsh Mistress: Mannie är en datorexpert på Månen. Ett av hans ständigt återkommande arbeten är att laga Månbasens centraldator som går sönder med jämna mellanrum. Centraldatorn "Mike" känner sig nämnligen ensam ibland och den ende som vet hans hemlighet är Mannie. Mike är en charmig AIi klass med HAL från 2001. Månen är jordens fångkoloni som styrs med stort ointresse. Som en gång Australien är straffet exil mer än fängelse. Mannie och därmed även Mike dras in i upproret mot Jordens utsugande av månens resurser.
Beyond This Horizon: Utopia är uppnått. Hunger, fattigdom och sjukdom är historia. En av huvudpersonernas jobb är att försöka göra av med samhällets överskott. Oavsett hur bra dom har det envisas medborgarna att vara produktiva. Inte novellens huvud tema men kul kommunist twist från ärkeliberalen Heinlein.
Starship Troopers: Handlar om ett militäristiskt samhälle där man måste göra militärtjänstgöring för att få rösträtt. Huvudpersonen heter Juan Rico, "Johnny", och han tar värvning just innan kriget bryter ut. Vad som verkat som en enkel lumpen tjänst förvandlas till en kamp för mänsklighetens överlevnad.

/s

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0