Bokbloggsjerka - om boktitlar

"Att bokomslaget är viktigt för många har jag förstått, men hur viktig anser du att bokens titel är?" frågar Annika i helgens bokbloggsjerka. Jag har två svar på den fråga, en proffensionell och en personlig. 
 
-Ja! När jag lägger in böcker på jobbet är det jätteviktigt med en unik titel. Har du samma namn på din bok som tio andra så är det mycket meckigare att se till att rätt post i databasen länkas till den fysiska boken jag har i handen.  
 
-Ja! En bra titel är viktigt för den sätter tonen för läsandet, skapar förväntningar och formar tonen för hur jag upplever bok speciellt de första sidorna. En bra titel lockar in mig, skapar ett underlag för stämningen författaren vill bygga upp. Bilden på framsidan, titeln, kanske en epigraf eller en karta (Tack Fantasy för att du finns!) sätter mig som läsare i rätt stämning för att kunna insupa bokens första kapitell. 
 
Jag älskar tex Anaché som får mig att fundera på vem som heter så redan innan jag öppnat boken
Eller Daggerspell, Darkspell, Dawnspell, dragonspell som tillsammans berättar en historia i titlarna, som håller ihop böckerna tematiskt. 
Eller Boneshaker, Clementine, Dreadnought, Ganymede som alla är namn på steampunkaparater som är centrala för boken. Priest bryter mot det i The Inexplicables men jag kan inte låta bli att undra redan nu vilket aparatur som figurerar i Fiddlehead som kommer i höst. 
Eller Jay Lakes Mainspring, Escapement och Pinion som alla tre är viktiga delar i urverk. Underbart i Gearpunk!
 
Jag skulle nästan kunna fortsätta hela vägen genom min bokhylla och lista underbara titlar, fyndiga titlar, internskämt i titlar som bara den som har läst boken förstår. 
 
 Glöm inte Terry Pratchett! Carpe Jugulum och Equal Rites eller Miévilles City & the City ... 

Kommentarer
Postat av: Ewa K

Titeln måste ha ett klart samband med bokens innehåll, tycker jag.

2013-04-20 @ 19:11:13
URL: http://holavedsbrudar.blogspot.se/
Postat av: Socialistsimon

Ja och nej skulle jag säga. Det måste finnas ett samband men det behöver inte vara klart. En del av de bästa titlarna är som små gåtor som jag bara måste läsa boken för att kunna lista ut. Som ett fiskedrag som fångar mig och drar in mig.

2013-04-20 @ 19:18:40
URL: http://Socialistsimon.blogg.se
Postat av: Monika

Det här stärker min teori om att titlar är viktigare för vissa genrer än andra :)

2013-04-20 @ 20:07:09
URL: http://bokslut.blogspot.se/
Postat av: Socialistsimon

Kanske det. kanske är det så att det är en typ av läsare ;)
Men Fantasy och Science Fiction ger ju större möjligheter än en del andra genrer.

2013-04-20 @ 20:25:44
URL: http://Socialistsimon.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0