Ganymede

av Cherie Priest är den tredje i hennes Clockwork Century serie som började med Boneshaker tar sig en liten detour via Clementine (som utspelar sig i samma Universa men inte med samma förläggare, därför inte ingår i serien) Den fortsätter med den officiella tvåan Dreadnought och nu har vi äntligen fått trean (Fyran) Ganymede.

Kort om universat
Det är sent artonhundrasjuttiotal i ett splittrat Amerika. Inbördeskriget pågår fortfarande efter nästan två årtionden på grund av en kontrafaktisk teknikutveckling. Priest har helt enkelt antagit att införandet av Steampunk tech skulle göra inbördeskriget mer utdraget och förödande.
Seattle befinner sig i ett territorie inte en stat och olyckan i Boneshaker har i princip avfolkat staden. Bara knarkfabrikörer och ljusskygga individer lever kvar innanför murarna, i gasen, bland de odöda. Boneshaker berättar om en industriolycka som släppte ut en tung gulaktig gas som förvandlar alla som andas in den till zombier. Tack och lov kan man utvinna en starkt beroendeframkallande drog av den för annars hade det antagligen inte gått att hålla den innesluten i Seattle utan den hade trängt upp över de gastäta murar som omger staden. Effekten verkar vara ungefär som heroin.
Zeppelinare och gasdrivna 'walkers' används tillsammans med pansartåg i kriget. Det ligger en mörk teknikoptimism i böckerna. Texas håller på att utveckla dieselmotorer som konkurrerar med ångmaskinerna. Priest fångar på ett vridet sätt teknikoptimismen i artonhundratalet vilket jag inte tidigare insett att jag saknat i flera Steampunkböcker.
Om Priest har haft ambitionen att skapa ett genredefinierande Steampunkverk i Boneshaker så har hon lyckats. Hon har estetiken med krinoliner och klänningar. Hon har ångmaskinerna och zeppelinarna. Hon har ett tydligt Punk-perspektiv, hennes kvinnliga protagonister kommer ur arbetarklassen och underklassen. Om detta definierar Steampunk så blir inte jag besviken (om tre musketörer gör det ...).

Boneshaker handlar om Seattle, gasen och var zombierna kommer ifrån. Bra att börja med den boken även om det verkligen inte är ett krav. Böckerna byter miljö och huvudpersoner inom ett samlat tema. Men gillar du intelligenta zombier (dvs smart utvecklade och logiskt intressanta zombier, inte brainy zombies), steampunk och stenhårda kvinnor så är den perfekt. Briar Wilkes är en mycket sympatisk protagonist.

Clementine handlar om zeppelinare och deras galna piloter och följer gasen/drogen öster över Klippiga bergen. Maria Isabella Boyd är en spion som anlitats av Pinkerton, denna berömda detektivbyrå som vi ser ibland i gamla westernfilmer. I sitt första uppdrag kommer hon i kontakt med Croggon Hainey, piraten från Boneshaker.
Gavs ut i begränsad upplaga och är nästan omöjlig att få tag i men ska ges ut igen i pocket under våren 2012.

Dreadnought är för dig som gillar tåg. Mercy Lynch är en sjuksköterska som måste ta sig tvärs över den krigshärjade kontinenten via tåg, diligens och zeppelinare. Pansartåget Dreadnougt är bär en mörk hemlighet.

Ganymede är antagligen den bästa sedan Boneshaker. Den utspelar sig i New Orleans. Priest introducerar en ny teknikutveckling i form av en uppgraderad Hunley som heter Ganymede. Svarta frihetskämpar har den i sitt förvar men vem ska köra den till de allierade? Ganymede behöver en pilot och Josephine Early känner en gammal pirat som kanske kan hjälpe henne.
Priest sidsteppar snyggt teknobabbel. Ganymede är en steampunk attack ubåt. Den har artonhundratals nackdelar och steampunk fördelar som hon konstaterar men inte gräver ner sig i. Det är viktigt att man kvävs om man dyker för länge, det är inte viktigt att veta hur dieselmotorerna skulle kunna funka så länge utan lufttillförsel. Det är en bra balans mellan spänning och teknik med fokus på spänning.
Hon hanterar zombierna på samma sätt. Det är något av det bästa zombier jag någonsin träffat på. Sanningen är ju den att zombier är erbarmligt tråkiga monster som snabbt hamnar i bakgrunden på samma sätt som naturkatastrofer. Priests Zombier är trovärdiga och läskiga men de är bara en del av bakgrunden. Om du är förberedd och väl informerad är dom inget problem men är du oförsiktig eller inte vet vad som väntar kan du råka riktigt illa ut.  
New Orleans är en spännande plats och den blir inte mindre intressant av att vara ockuperad av Texians och att det finns zombier i slumområden kring hamnen. Unionens blockad och piraternas och smugglarnas ansträngningar ökar bara på trycket.

Läs den nu!

Annat i samma universa
Tanglefoot är en novell (som jag inte har läst men den finns gratis här)
Det verkar som om det ska komma minst två till böcker i samma universa:
Inexplicable (steampunk: hösten 2012)
Fiddlehead (steampunk: hösten 2013) 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0