Mera Steampunk

Två Filosofer diskuterar:
1: Det är inte konstigt att tidiga kulturer trodde att solen gick runt jorden, inte att solen är stilla och jorden roterar kring sin egen axel. Det ser ju ut som om den gör det.
2: Men hur menar du att det skulle se ut, om det skulle SE UT som om solen snurrar kring jorden?*

Mainspring av Jay Lake visar hur världen skulle se ut om det ser ut som om Kreationisterna har rätt och Gud har skapat världen. Runt ekvatorn går det en stor mur. Från hela världen kan man se den bana som muren länkar i med kugghjul för att jorden ska kunna gå sin bana runt solen. Månen går runt jorden på en liknande bana. Det är helt enkelt tydligt för vem som helst att se hur världen rör sig likt ett klockspel, i brons och kugghjul.
Underskön bok. Läs!

/s



*Är det någon som minns vem som sa detta? Har för mig att det var Wittgenstein men har inte kunnat hitta citatet.

Kommentarer
Postat av: Åka

Det här är en klassisk typ av tankeleks-sf, och visst gör han det bra, Jay Lake! Det <i>Mainspring</i> huvudsakligen leker med är tanken på en "himmelsk urmakare", och på hela den gamla deterministiska metaforen om urverk (har mer med äldre newtonsk filosofi att göra än med den betydligt senare kreationistiska rörelsen). Det är allmänt kul att se vad man kan koka ihop om man tar metaforer och sånt bokstavligt.



Kan i den här subgenren varmt rekommendera Ted Chiangs novell "Tower of Babylon" (finns i hans novellsamling Stories of Your Life and Other's): hur skulle världen se ut och funka om den vore konstruerad som i den gamla babyloniska kosmologin? Ted Chiang är mästare på sånt här.

2009-04-02 @ 21:13:56
URL: http://annien.wordpress.com
Postat av: Socialistsimon

The Mammoth book of Extreme Fantasy edited av Mike Ashely innehåller också Tower of Babylon. Det är där jag läst den. Jag håller med. Klart att rekomendera :-)

/s

2009-04-02 @ 22:45:52
URL: http://socialistsimon.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0