Rymdpiloten Pirx

av Stanislaw Lem är en av mina mest älskade barndomsminnen. Jag kommer ihåg att jag läste den här novellsamlingen när jag var liten. Jag har inget minne av var eller när, så bra var den då.
Idag är den lika bra.
Det är en novellsamling med fyra noveller:
 
Rymdpiloten Prix
Provet - Vi följer Pirx på hans första flygning på rymdakademin. Han och Boersts ska genomföra en rutinflygning till månen i vars ett guideskepp med två andra skepp i formation bakom dem. Pirx lyckas komma upp i rymden och börja lotsa de två fraktskeppen när allt börjar gå åt skogen.
En fluga är lös i förarkabinen!

På patrull - Skepp har försvunnit utan ett spå i en fullständigt tom del av rymden. Där finns verkligen ingenting kvar. Det fanns ingenting de kunde ha kolliderat med, inga mikrometeoriter, inga gasmoln eller asteroider. När Pirx patrullerar zonen ser han något väldigt konstigt ...
"- nu först föll det honom in att det han såg måste vara en hallucination, för sådana saker händer inte. Den tanken lände honom till heder. De flesta människor hyser en överdriven tilltro till sina egna sinnen och är vid åsynen av en hädangången bekant på gatan förr redo att förmoda att han har stått upp från de döda än att de själva blivit tokiga."
Kanske formade citat som det mitt pre-ateistiska medvetande?

Albatrossen - en novell om hjälplöshet inför katastrofen, döden i yttre rymden. Vissa bitar är lite daterade som i beskrivningen av ett luxuöst utbud av kommunikationer: "Arton stationer med direktförbindelse med jorden" till 1200 passagerare. Ingen WiFi med bredband här inte. Men dels är daterade klassiker inget problem, snarare en poäng, och dels så är storyn gripande.

Terminus - Pirx tar över ett gammalt fraktskepp med en mörk historia.
En spökhistoria i rymdens kalla vacuum.
 
 
Stanislaw Lem är inte bara Solaris, som även om den är bra inte precis är lättsmält. Novellerna om Prix är lättsamma och tillgängliga. Gammal hederlig Science Fiction alltså. Jag älskar Pirx. Han är en underbart sympatisk protagonist. Novellerna är fyndiga och jag inser att de är precis lika bra som de var i min ungdom. Jag gillar speciellt Terminus.
Nu måste jag bara jaga ner Pirx vidare äventyr.
 
 

Finns hos AdLibris, Bokus och på Biblioteket 
 
#8

Kommentarer
Postat av: Arina

Min favorit är Den stora framtidskongressen. Solaris har jag faktiskt inte vågat ge mig på eftersom framtidskongressen och Pirx är så lättsamma och jag inte vet om jag skulle kunna ta till mig Solaris.

2013-04-17 @ 16:47:48
URL: http://arinasbibliotek.blogspot.se/
Postat av: Socialistsimon

Jag Solaris är en hjärnkrökare minst sagt. Men den är värd besväret tycker jag ;)

2013-04-17 @ 23:29:28
URL: http://Socialistsimon.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0