Skalpelldansen av Jenny Milewski

befinner sig i gränslandet av vad jag vanligtvis läser. Skalpelldansen är också ett väldigt bra exempel på varför jag brukar, periodvis, pressa mig ut mot gränsen och läsa böcker jag vanligtvis inte brukar läsa.
Den är jättebra!
Precis som Cirkeln blir jag förvånad av hur snabbt sidorna rinner iväg. Språket är som ett vattenfall, snyggt nyanserat och differentierat mellan 'citatdelarna' och resten av historien. Jag sugs in i Jonas värld med hull och hår.
 
Skalpelldansen är en Paranormal thriller* om Jonas Lerman, en splatterförfattare. Han skriver om Carl Cederfeldt som är en tortyrmördare. Lermans böcker är fulla av blod och ond bråd död och närgångna beskrivningar av lustmord. Men vad gör man när ens huvudperson börjar dyka upp på Stockholms gator, när lustmorden i böckerna börjar dyka upp på löpsedlarna? Slutar du skriva? Och i så fall; Kan du verkligen det? Räcker det, när du släppt lös en lustmördare på Stockholms gator?
 
Skalpelldansen är full av snygga 'knep'. Genom att citera Lermans böcker om brutala mord kan Milewski beskriva hur det ser ut på en brottsplats 'på riktigt'. Kontrasten mellan bok och verklighet gör verkligheten mer påträngande och verklig. Det är lätt att glömma att 'verkligheten' också är en splatterbok.
Ursäkterna som Lerman avkrävs, i TV, av polis och familj, om varför han skriver sånt vidrigt skit är en intressant diskussion om värdet av underhållningsvåld och ond bråd död i kulturen. Jenny Milewski skriver på en ny bok och jag ska definitivt kolla upp den när den kommer ut. Hon är en författare att hålla koll på!
 
Dessutom: "Om du hade makten att göra en annan människa riktigt illa, är du säker på att du inte skulle tycka om det?"
 
*Eftersom jag inte läser skräck omdefinierar jag hänsynslöst skräckböcker jag gillar till en annan genre. It's just one of those things. Please ignore.  

recensionsex från Telegram Bokförlag
 

Kommentarer
Postat av: Fia

Kul att du tagit dig ut ur din comfort zone men förstår inte varför du tycker det är mer ok med thrillers än skräck... :) Paranormal thriller, men ändå thriller. Är inte thriller längre utanför din comfort zone än skräck? Just thinking... :)

2012-09-15 @ 12:57:43
URL: http://www.boktimmen.blogspot.com
Postat av: Socialistsimon

Nej thriller är spännande, skräck är äckligt. Jag gillar spänning, monster och annat som skräckförfattare ofta skriver om. Jag gillar inte slem och äckel.
Så därför hävdar jag (mot alla bevis) att tex Anders Fager skriver Urban Fantasy och Jenny Milewski skriver Thriller. Att zombiefilmer är monsterpunk eller något, osv.

2012-09-15 @ 13:05:08
URL: http://Socialistsimon.blogg.se
Postat av: fia

Konstigt, jag har alltid haft uppfattningen att du gillar slem och äckel... ;-)

2012-09-15 @ 13:11:29
URL: http://www.boktimmen.blogspot.com
Postat av: Pål Eggert

Jag tycker ju slem och äckel är vackert, men läser skräck som något slags mörkare och smutsigare variant av urban fantasy. Det är ju inte så skräckigt att läsa skräck egentligen. Jag gillar uttrycket monsterpunk. Tror jag ska stjäla det...

2012-09-17 @ 16:50:15
URL: http://varldenskabrinna.blogspot.com/
Postat av: Socialistsimon

Jag har ett komplicerat förhållande till just skräck. Jag hatar pop-up skräck i film. När man vet att monstret är där och filmskaparen får det att poppa upp som gubben i lådan. Jag hoppar till sen blir jag irriterad för att jag gick på det billiga knepet. Jämför Alien/Aliens filmerna som är spännande men med väldigt lite pop-up effekter.
Sen hade jag en dålig upplevelse med Stephen King i unga år. När han misslyckades att skrämma mig kastade han grönt klet på mig och jag blev väldigt besviken. Jag tror jag var nio och tyckte; "Förväntar du dig att jag ska bli rädd av det där?" *fnys*
Kanske måste jag skriva ihop ett långt rant där jag slaktar hela skräckgenren :)

2012-09-17 @ 16:57:38
URL: http://Socialistsimon.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0