Avslutar Mistborn trillogin

The Hero of Ages är Brandon Sandersons avslutande del i Mistborn trillogin. Läs recension av första delen här.
Det finns bara en viktig fråga när man recenserar den avslutande delen i en serie: Håller den hela vägen? I detta fallet är svaret Ja.

Vin och Elend har störtat the Lord Ruler, Kelsier är död och kulten kring honom fortsätter. Efter varje bok lämnas man med en ny aha upplevelse. Inget är som man tror att det är och Sanderson lyckas överaska ända in i sista kapitlet. The Hero of Ages är inte vad eller vem man tror det är, The Well of Ascension är inte vad man tror att den är osv. När dom dödade Härskaren så dömde dom världen att gå under. Vin och Elend upptäcker mer om hur magin fungerar och Sazed kämpar med sina religioner. Men till slut knyter Sanderson ihop säcken på ett tillfredställande sätt.

En kul detalj är att Sanderson är Mormon. Jag har inte hittat något om hur övertygad eller troende han är men han har varit troende nog att missionera för kyrkan*. Därför är en detta citat extra kul: Sazed sitter och går igenom sina samlade religioner och sammanfattar ännu en av dom "Logically inconsistent. Obviously untrue." en annan är direkt motbevisad av kända fakta osv.

Jag tänker försöka avsluta fler serier under 2011. Det är ju en viktig fråga om serien håller hela vägen. Så fler recensioner av avslutade serier hoppas jag. 


*"From 1995-1997 he took time away from his studies to serve as a missionary for The Church of Jesus Christ of Latter Day Saints." från Sandersons egen hemsida.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0