Mistborn

Brandon Sanderson har blivit känd för att han avslutat Wheel of Time-serien åt Robert Jordan men han har skrivit en hel del Fantasy utöver det. Har du inte läst Elantris så gör det.
I mitt Donaldson abstinens för ett par veckor sedan började jag på Mistborn.
Premissen är kul i grunden, Vad hade hänt om Sauron hade vunnit? Sandersons Mistborn utspelar sig i en dystopisk fantasyframtid där Ondingen vann för tusen år sedan. Det är intressant att den största realpolitiska ondskan i The Final Empire är öppen apartheid och rasism. The Skaa är Imperiets slavbefolkning som hålls i plantager, gruvor och fabriker. Adelsmännen "hyr" dom av Härskaren och har i princip fulla rättigheter över deras liv. Det finns bara en restriktion: En adelsman som har sex med en Skaakvinna måste döda henne innan det finns risk för graviditet för att hindra att någon ur slavbefolkningen får magiska förmågor, som är ärftliga. Adelsmännen kan ibland ärva magiska förmågor som kallas Allomancy.
Steel Inquisitors är en av bokens behållning, med stålspikar drivna genom ögonhålorna så långt att dom sticker ut på baksidan av huvudet och med mystiska förmågor. The Lord Ruler är en odödlig inkarnation av Gud i religionen han själv skapat.Steel Inquisitors är hans lojalaste undersåtar. Annars är det klassiska Evil Empire Fantasy/Mordor effekter. Landet är täckt av aska som stryper allt växtliv. Det finns ett antal Ashmounts som spyr ut aska som sen faller som snö över Imperiet. På natten döljer en magisk dimma allt. Denna dimma hör på något sätt ihop med magin i Imperiet.
Magi:
Jag brukar säga att ska du ha magi i din fanatsyvärld så måste du göra det magiskt. Jag har låg tolerans för dålig, plastig, off-the-shelf magi. Sanderson har skapat ett nytt magisystem som bygger på metallers magiska egenskaper. Det är ett enkelt, på gränsen till simplistiskt system med tydliga do's and don'ts. Vissa saker är omöjliga och vissa saker tror man är omöjligt. Eftersom the Lord Ruler har förtryckt kunskap och vetande så är det mycket som är en fråga om att utforska och testa när det gäller magin. Det ger också läsaren en möjlighet att upptäcka magin tillsammans med protagonisterna. Magi bygger på att metaller har vissa magiska egenskaper som ger användaren vissa tydligt givna förmågor. Genom att äta eller dricka metaller så kan magikern bränna metallen för att få superkrafter. Tenn ger extremt känsliga sinnen, pewter ger dig styrka, snabbhet, ballans osv. Det finns även andra varianter på hur man kan utnytja metallernas egenskaper tex kan en Terrisman lagra minnen eller styrka i metall för att senare ta fram och använda den.
Storyn:
Mistborn är en Ocean's eleven, heist story. En grupp brotslingar med allomantiska förmågor ger sig i kast med att stjäla Lord Rulers skattkista. Dom är skaa med blandat blod, bastarder och tjuvar. Lögnare och conmen. En härlig och brokig blandning.
Tempusförvirring
Jag kan egentligen bara hitta en sak jag stör mig på och det är Sandersons tempusförvirring som ibland lyser igenom. Ett exempel: Lord Ruler har i tusen år förtryckt kunnande och vetenskap så den bästa kunskapen är minst tusen år gammal. Trots det kallar Sanderson en del saker som bevarats under all denna tid för moderna. Som om modern betyder bra eller överlägset och inte nytt , senaste eller samtida. Det är lite störande. Men det är ett litet och lätt överhoppningsbart fel.
Rekomenderas.

*edit* Recension av hela serien här.

Kommentarer
Postat av: MiaSwing

Verkar riktigt spännande - blir sugen på att läsa den boken. Tack för recensionen!

2010-11-30 @ 12:18:42
URL: http://miaswing.blogg.se/
Postat av: Socialistsimon

Jag kan raportera att del två "The well of Ascension" också håller. Jag får återkomma med trean om den håller.

2010-11-30 @ 12:40:59
URL: http://socialistsimon.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0