Vad är det däringa 'Fandom' du pratar om?

Detta är tänkt som en faktaruta att länka tillbaka till.
Ordlista:

Vad är Fan?
Ett fan är en person som inte nöjer sig med att bara vara konsument utan istället engagerar sig i sitt intresse. I fandomsammanhang betyder det någon som är engagerad i SF/Fantasyböcker. Inte bara läsare utan Läsare. Det kan ta sig vilka uttryck som helst. Bokcirklar, bloggar, reenactment av favritscener i böckerna, omotiverade citat, nörderiet vet inga gränser. 
 
Vad är Fandom?
Fandom (även traditionellt SF-fandom) är den imaginära gemenskapen av alla fans. Som Kingdom som samlar alla som lyder samma kung är fandom gemenskapen av alla engagerade fans. Traditionellt är det ett grovmaskigt nät av föreningar, amatörtidskrifter (fanzines) och mer fysiska träffpunkter. På senare år har det tillkommit internetforum och e-postlistor. Mycket av fanzinens roll har ersatts av bokbloggar och facebokgrupper. 
Det som jag ser som Fandoms viktigaste aktiviteter (i meningen att det inte går att hitta någon annan stans) är cons och pubhäng
Komplicerande faktorer: Fandom används också för att beskriva ett kompisgäng som förenas av långt engagemang och som träffas på 'cons'. För att undvika missförstånd har jag valt att kalla dessa människor för 'fandomiter'. Fans har också ibland betytt 'folk jag känner via fandom' vilket har skapat olyckliga missförstånd. 
 
Vad är cons
Ett/en con är en kongress där fans träffas och diskuterar böcker. De finns i våldsamt skiftande storlek och förfining. Det största regelbundna svenska con är Swecon. Äran att få organisera Swecon är något som de olika sf-föreningarna budar om på kongressen. Till exempel årets Swecon är i Gävle och på 2013 års Swecon tävlade de med Göteborg om att få annordna Swecon 2014. 
Utmärkande drag:
- Ett con är 'av fans, för fans, med fans'. Rent konkret betyder det att det är strikt amatörstatus. Så klart bjuder man in författare, man brukar ha en eller ett par 'hedersgäster' (som är de enda som kommer in gratis), men de förväntas delta på samma vilkor som alla andra; lösa medlemskap, betala sin egen öl, umgås och ha trevligt. Alla jobbar idéellt, såväl arrangörer som panelister och författare deltar utan ersättning. 
Så även om det närmaste som finns i mugglarvärlden är Bokmässan i Göteborg så är stämningen väldigt annorlunda. Det har också få likheter med tex SciFiMässan och andra event är mer ett forum för företag att kunna sälja. 
- Det handlar om böcker. Kärnan av fandom är böcker och engagemanget kring det skrivna ordet. Därför är mycket av ett con fyllt av författarmöten, författarintervjuer och författarpaneler. Men eftersom det finns så många överlappningspunkter till andra media så är många fans engagerade och kunninga i andra nördsfärer också. De senaste åren har jag varit på föreläsningar om Djurs bisarra beteende, Heavy Metal, Dr Who och annat som knappast är litteratur men ändå engagerar och underhåller. (Innan detta inlägg spammas om att Heavy Metal visst är 'Litteratur' så vill jag bara säga att "Nej, det är musik", på samma sätt som Opera inte är litteratur och TV-serier inte är litteratur. Det är inte Litteratur bara för att det är skrivet. Det ska också vara skrivet för att läsas, inte sjungas eller framföras på scen.)
- Många är också engagerade i rollspel eller Lajv så det finns också workshops om det ibland. På Swecon i Gävle kommer nog Cosplay att vara en stor del. 
 
Vad är Pubhäng?
Många av sf-föreningarna i Sverige har valt att ha regelbundna träffar på pubbar och ölhak. Det är egentligen bara en tid och en plats där fans dyker upp och pratar böcker och annat över valfri dryck. Mig veterligt förekommer det i Uppsala, Stockholm, Linköping, Göteborg och Malmö. 
Malmöfandom träffas andra Onsdagen i månaden på Nya Trölls.
Kom och hälsa på!
 
Fandom är väldigt heterogent och definitioner och tyngdpunkter varierar.
Har jag fel eller missat något viktigt?
Fyll i med kommentarer!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0