The Winds of Khalakovo

 The Winds of Khalakovo (Lays of Anuskaya) Bradley P. Beaulieu 
 
"Among inhospitable and unforgiving seas stands Khalakovo, a mountainous archipelago of seven islands, its prominent eyrie stretching a thousand feet into the sky. Serviced by windships bearing goods and dignitaries, Khalakovo’s eyrie stands at the crossroads of world trade. But all is not well in Khalakovo. Conflict has erupted between the ruling Landed, the indigenous Aramahn, and the fanatical Maharraht, and a wasting disease has grown rampant over the past decade. Now, Khalakovo is to play host to the Nine Dukes, a meeting which will weigh heavily upon Khalakovo’s future."
 
Storfustendömet Anuskaya är något så spännande som en Ryssinspirerad Fantasyvärld. Beaulieu mjölkar ryskan på all fantasyjuice den är värd. Befolkningen på öarna är består av två grupper, Anuskayas hertigar och bofasta som är tydligt ryssinspirerade och de landlösa som verkar vara inspirerade av zigenare, resande folk. Relationen är ibland spänd mellan dem men samtidigt en av ömsesidigt beroende. Aramahn, med sin speciella förmåga att binda 'hezan' (ett mellanting mellan andar och elementarer) är nödvändigt för att luftskeppen ska kunna flyga. De bofasta har annan och mer subtil men inte mindre spännande magi. Nikandrs mor talar tex med honom via en råka som hon rider i etern.
Beaulieu har skapat sina konflikter väl och som, bara i den bästa fantasy, är antagonistens mål ett gott mål. Ingen är egentligen ond utan alla har ett seriöst och trovärdigt mål som de eftersträvar. Upplösningen i Winds of Khalakovo leder naturligt in i andra boken där spelplanen ökas allt mer då imperiet Yrstanla blandar sig i konflikten mellan Maharraht och Anuskaya. Här ser vi vilken rik källa den ryska traditionen är. Khalakovos soldater kallas sotnik och Yrstanlas kallas janissaries, Tsardömet och de ryska hertigarna, De vindpinade vidderna och de skyddade dalarna.
 
Lays of Anuskaya har också en väldigt kort bakhistoria som bara sträcker sig några hundra år bakåt i tiden. Det ger det ett annat tonfall än tex Songs of Ice and Fire (Muren är 8000 år gammal) eller Tolkien (tredje åldern osv) men också en väldig trovärdighet. Nikandr svingar ett svärd och en flintlåspistol och trehundra år är jättelänge sen. Samtidigt känns det rimligt att sår som rivits upp då än idag påverkar. Varje bok trappar upp spänningen när vi förstår mer av världen så förstår vi också hur nästa kris följer naturligt både av förra krisen och av lösningen på den krisen. Det är ett imponerande värdsbygge.
 
Karaktärerna: Nikandrs kärlekshistoria och sökande är mycket övertygande beskrivet. Nassim, nyckeln och roten till mycket av krisen, växer upp på ett mycket trovärdigt sätt och är en av de karaktärer man verkligen bryr sig om. Atiana är en stark och trovärdig kvinnlig karaktär som inte förminskas av att hon först dyker upp som Nikandrs trolovade i ett arrangerat, politiskt giftemål.
 
 Jag förstår inte varför inte Beaulieu fått mer uppmärksamhet. Världsbygget är gediget, karaktärerna är fängslande och storyn bär allt framför sig. Detta borde vara en av Fantasys stora stjärnskott. kanske är det för att tredjeboken drabbades av Den Stora Förlagsdöden och han var tvungen att (om jag förstår det rätt) ge ut den själv. Men det förklarar inte varför han inte hyllats av bloggar världen över.
 
Måsteläsas!
 
Avslutningsvis:
Vi älskar våra kråkfåglar i Fantasy men Beaulieu har valt en ännu icke överexploaterad Curvus - Råkan!
 

The Winds of Khalakovo finns på Adlibris och Bokus 
The Straits of Galahesh finns på Adlibris och Bokus 
The Flames of Shadam Khoreh finns på Adlibris och Bokus  
The Lays of Anuskaya Interactive Map
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0