The Age of Ice

"I was born of cold copulation, white-fleshed and waxy like a crust of fat on beef broth left outside in winter. I was born of seed that would have seized with frost if spilled on the newlywed's bed."
Så börjar J. M. Sidorovas The Age of Ice.
 
Alexander Velitzyn är resultatet av den galna Tsarinnan Anna Ioannovnas grymma skämtsamhet. Hon tvingar en av sina adelsmän Prins Velitsyn att gifta en krumryggad hovnarrina och spendera bröllopsnatten i ett ispalats byggt mitt i vintern utanför slottet. Detta är en äkta historisk händelse och att Sidorova tar den som avstamp räckte för att väcka mitt intresse. Alexander Velitsyn berättar sin historia med start i 1740-talets Ryssland. Han märker snart att han är annorlunda men som barn förstår han inte exakt hur eller vad det är. 
Han växer upp på familjegodset med sin tvillingbror. När de är tolv tar de värvning (Adelsmän förväntas ge 25 år till ryska militären) och han hamnar i Kejsarinnans livgarde men hans bror hamnar i Armén. 
 
Vi får följa Velitzyn genom Livgardet och St Petersburg, Moskva och Sibirien. Invasion och inbördeskrig. Krossad kärlek, syskonrivalitet och arktiska expeditioner. Sidorova utforskar Velitzyns historia med nedslag i den ryska historien, i Katarina den Storas hov, mot Napoleon vid Austerlitz mm. Men det är inte så mycket en historia om Ryssland som en historia om Alexander Velitzyn. Han har en väldigt tydlig och fångande 'röst'. Hans funderingar om 'vad som är fel på honom', hans speciella 'relation till is' är verkligen intressanta. En person med större kunskap om Ryssland och Ryssländare hade kanske kunnat hitta många spännande paralleler och liknelser men för mig är det som står ut, förutom Velitzyns egen historia, språket. Sidorova låter Velitzyn förklara ord i ryska som är annorlunda i Engelska som tex 'Overseas visitor' har en helt annan nedlåtande klang än 'foreign guest'. Hon är själv tvåspråkig och ger ett väldigt trovärdigt intryck i skildringen av Ryska, Engelska, Franska, Persiska och så vidare.
 
Det är svårt att beskriva den här boken eftersom den är så annorlunda. Den är berättad i första-person, det är mer magisk Realism än Fantasy, den är fängslande och tänkvärd.
Läs den och förundras!

The Age of Ice finns även hos Bokus och Adlibris 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0