Muskötfantasy?

Genrer är aldrig fasta och det utvecklas alltid nya i gränslandet mellan två existerande genrer. I takt med att Steampunk har blivit populärare och Fantasy* börjat spränga sina gränser så har jag upptäkt en ny liten genre: Muskötfantasy
 
Varför är det inte Fantasy?
I Fantasy finns det en fascination med en evig oföränderlig medeltid. Svärd från Nümenor är i allt vässentligt samma som svärd från Gondor men mycket häftigare pga Fall-from-Grace temat i mycket Fantasy. Så fort du kastar in musköter i en fantasyvärld så introducerar du ett element av teknologisk förändring i läsaren sinne. Det är mycket svårare att tro på att man använder, i allt vässentligt likadana, musköter i hundratals år** än att tro på att man använder,  i allt vässentligt likadana, svärd. Dessutom är det inte längre Alver och Dvärgar som upplevs som de teknologiskt överlägsna. Allt detta är så klart att spela på läsarens fördomar och förväntningar men konventionen att inte inkludera handeldvapen i Fantasy är stark.
 
Varför är det inte Steampunk?
Steampunk är i mångt och mycket fokuserad på 1800-talets England med tillhörande imperium. Puristerna hävdar att Jay Kristoff, Chris Wooding och andra inte skriver Steampunk eftersom det har skapat en egen fantasyvärld att husera sina steampunkhistorier i***. Jag, med flera, tycker att det inte är alternativhistroriebiten som är avgörande (make or break) i steampunk. Det är inte ens ångmaskiner. Men när man lämnar Steampunktemat så mycket att man inte längre har en värld som är tidig industrialism, inte har smog, teknologisk/industriell rovdrift, klassproblem/klassresa, zepelinare, då har man lämnat Steampunk bakom sig. Man behöver inte inkludera allt detta för att kallas Steampunk men en ensam ångmaskin gör inte en sommar.
 
Varför det förtjänar de ett eget namn?
Därför att det är ett intressant tema med flera intressanta böcker. Detta är i princip det samma som att säga att det förtjänar ett eget namn för att jag vill kunna prata om det under ett samlande epitet. Men om det inte är så genrer föds så ...
 
Notable examples:

The Winds of Khalakovo av Bradley P. Beaulieu  

The Thousand Names av Django Wexler
 
Böcker som ligger över gränsen in i Steampunk:
Stormdancer av Jay Kristoff
Serafers drömmar av Ola Wikander
Retribution Falls av Chris Wooding 
Perdido Street Station av China Miéville 

 
 

*Fantasy är både en övergenre och en undergenre med samma namn. I detta sammanhanget menar jag det som ibland kallas klassisk eller episk Fantasy, dvs direkta efterföljare till Tolkien. Även om Urban Fantasy mm också är Fantasy i bemärkelse övergenre så är nästan alla med på vad man ostentativt menar med Fantasy, dvs Fantasy som en undergenre till Fantasy.
**Musköter användes i princip oförändrade i trehundra år innan geväret tog över. Svärd från bronsåldern och svärd från artonhundratalet är i princip likadana (huggare, sabel mm om än inte värja och florett)
***Den korrekta genrebenämningen på Kristoff och Woodings är "Steampunk i egen värld".

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0