Milkweed triptych

 När man berättar en alternativhistorisk berättelse, precis som i tidsresehistorier, kan man välja att låta sina ändringar av fakta skapa stora förändringar i historien eller hålla kvar vid nästan allt av 'vår tidslinje'. Det finns för och nackdelar i båda teknikerna: Det är kewlt att se Hitlers arméer utspela samma slag som i vår tid men med  
varulvsstormtrupper mot vampyrsnipers på Stalingrads gator även om det kanske inte är så logiskt att inkluderandet av supertrupper inte fullständigt kullkastat historiens gång. Ian Tregillis väljer den andra vägen
 
I The Milkweed Triptych har Hitler utvecklat en grupp Übermench med superkrafter. När SIS agenten Raybould Marsh får reda på dessa supersoldater under deras tester i Spanska inbördeskriget bildas Milkweed, en hemlig avdelning för att kontra hotet. Storbrittanien tar hjälp av trollkarlar som frammanar demoner som kämpar mot hitlers invasionsarmé. Detta får enorma effekter på hur andra världskriget utvecklas. Nazitysklands armé stormar fram genom Frankrike och raderar Britaniens armé i Dunkirk, inga överlevande. Invasionen över Engelska kanalen krossas av onaturliga stormar. 
Utvecklandet av supervapen på båda sidor får enorma effekter på hur andra världskriget utvecklas. Det blir snabbare, blodigare och mer förrödande. Osett för allmänheten utvecklas också konflikten till en personlig envig mellan den högst mänsklige Raybould Marsh och den övermänskliga Gretel, Nazisternas mäktigaste orakel. 
 
I Bitter Seeds är Raybould Marsh i tjugo till trettio och kämpar mot Nazityskland i Spanien, Frankrike t.o.m. i det Tyska hjärtlandet. Mot honom är Reinhart, som kan kalla fram eld med bara viljan, Klaus som kan gå genom vilket hinder som helst genom att göra sig till ett spöke, Heike den osynliga flickan och Gretel, Oraklet!
The Coldest War; Soviet har vunnit andra världskriget efter att de Brittiska demonerna släppt löst arktisk kyla över tyskland. Som segerbyte har de tagit kunskapen om hur man skapar supermänniskor. Raybould Marsh,, utsparkad ur försvaret och numera försupen trädgårdsarbetare i övre medelåldern, kallas in igen när Gretel kommer till England. 
Necessary Evil tar vid direkt efter The Coldest War. 
 
Jag gillar verkligen Milkweed triptyken. Det är en vanlig människa i en värld av superhjältar, fruktansvärda konsekvenser, svåra moraliska val och den hårda obönhörliga verklighetens slag mot en ensam människa. Raybould Marsh är väldigt sympatisk och trovärdig. 
Tack Magnus Edlund för tipset!
 

Bitter Seeds finns även hos Adlibris och Bokus 
The Coldest War finns även hos Adlibris och Bokus 
Necessary Evil finns även hos Adlibris och Bokus  

 

 #18 #19 #20


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0