I den bästa av världar

The best of all possible worlds av Karen Lord är ett av årets första fynd.
 
Har du sett Star Trek-filmen? Karen Lord har tagit inspiration från den och byggt en egen spännande värld. 
Sadiri är en högt intellektuell ras av människor med telepatiska förmågor. De använder disiplin och meditation för att kontrollera och stärka dessa förmågor. Väldigt Vulcaninspirerade.
Sadiri är de dominerande i galaxen men en dag förstörs deras hemplanet och endast de som befinner sig off-planet är kvar. Dhllenach är på en meditationsretreat när han får nyheten.
 
Cygnus Beta är en planet med mycket diversifierad genpool. Flyktingar har kommit dit i flera vågor och de är stolta över sin blandade befolkning och sin tradition av att välkomna nya flyktingar. Hit kommer Dhllenach med en delegation för att dels starta en mindre bosättning och dels för att leta efter taSadiri, befolkningsspillror som delar deras genetiska uppsättning men som av olika skäl saknar deras kultur. Ett uttalat syfte är att hitta lämpliga fruar. Många av de överlevade är män och om de vill kunna bygga upp sin kultur igen måste så många män som möjligt bilda familj.
Delarua utses till kontakt person för att tillsammans med Dhllenach (som jag i mitt huvud hela tiden kallade Dalenack - Lord hjälper läsaren genom att citera en 'hemsk brytning' som jag kan anamma utan att kunna walesiska). Det är inte bara Sadiri  som har förmågor. Delarua är, som så många Cygnians blandras med en god portion Ntshune, empat. Hon både plockar upp sinnestämningar och sänder ut dem. Hon har bokstavligen ett smittande leende. Hon är också berättarjaget i historien vilket ger läsaren ett fönster in i sinnet bakom den stela Sadirimasken av självkontroll, snyggt grepp.

Delarua och Dhllenach besöker flera stammar, byar och mikrokulturer i Cygnus ytterområden (djungler, berg och arktiska vidder - inte off-planet). Det är en utforskningsroman lika mycket som det är en kärlekshistoria mellan Delarua och Dhllenach..
Utforskningsromanen är spännande och fascinerande, kärleksromanen är vacker och ömsint.
 
Det är inte ofta jag rekommenderar romantik så när jag gör det kan du lita på att det är bra.
Bland de bästa av böcker.
 

Den finns även hos Adlibris och Bokus 
 
#7

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0