SAS och lönesänkningar

Jag undrar varför det alltid är lönerna som ska sänkas. Ett företag som inte kan betala ut löner till sina anställda kommer antagligen att gå i konkurs snart om inte något annat händer. Att sänka lönerna är nästan aldrig det som gör att företaget överlever. En ny marknad kan öppna upp, en konkurent kan lägga ner sina flyg på linjer som SAS kan ta över, en bensinkris kanske sänker drivmedelspriset osv.
Varför går inte SAS ledningen eller bankerna eller staten (ägarna) ut och säger:
   'Om inte SAS garanteras ett fast drivmedelspris så kommer vi att tvingas gå omkull'?
Den typ av ondskefull utpressning man utövar på fackföreningarna utsätts aldrig andra leverantörer av. Facket levererar arbetskraft och oljeindustrin levererar drivmedel.
Men bara facket utpressas.
 
En nedåtgående lönespiral skapar ett samhälle i sönderfall. Se bara på grekland. Det är ju knappast så att hyran, maten och andra nödvändiga utgifter faller när lönen går ner. Tvärtom måste man dra ner, inte på sina utgivter, utan på sin konsumtion. Det leder till att de som producerar för hemmamarknaden får problem med lönsamheten och kräver sänkta löner och så är spiralen igång. Men om SAS garanteras lägre drivmedelspris så drabbar det på sin höjd oljeindustrins vinster.
Sen har vi det faktum att det knappast är hos vanliga familjerna som de stora pengarna i samhället finns att hämta. Det är inte hos arbetarfamiljerna som man kan hitta gömda miljoner.
 
Ska jag komma med lite siffror så är lönedelen av Svensk industris utgifter c:a 5%. I 'kapitalintensiv' industri kan den lätt vara ner mot 1% och i arbetsintensiv industri uppemot 8-10%. En sänkning av lönedelen med 10% skulle ge en 'besparing' på 5 promille! Jag har inga siffror på hur mycket pengar SAS lägger på flygbränsle men en 10% sänkning av bränslekostnaden skulle garanterat ge mer besparingar än en 10% sänkning av lönerna. Men alltid ska det pressas löner.
Fackets lönesättning syftar till att skapa 'löneneutralitet'. Konkurerande företag ska inte konkurera med lägre löner utan med andra saker. Konkurerande caféer kan konkurera med godare bullar eller flygbolag med olika servicenivåer men inte med lönerna.(Eller varför inte konkurera med snålare flygplan som drar mindre bränsle?) En lönesänkning hos SAS kommer att göra att alla andra flygbolag förljer med och vill sänka sina löner. När sedan SAS går i konkurs har de satt en ny standard när arbetslösa piloter och kabinpersonal söker jobb på de kvarvarande bolagen.
 
Sen kan man undra över att det alltid verkar vara de sämst avlönade som ska sänka sina löner mest ...
 

Kommentarer
Postat av: Pål Eggert

De sämst avlönade är de sämsta människorna. De tärande. De som inte har den rätta positiva andan.

2012-11-17 @ 13:20:04
URL: http://varldenskabrinna.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0