Throne of the Crescent Moon

av Saladin Ahmed är en sword and sorcery bok med den för Fantasy ovanliga settingen från tusen och en natt, en fictionaliserad arabisk värld. Den utspelar sig i, och omkring staden Dhamsawaat, King of Cities, Jewel of Abassen

Throne of the Crescent Moon handlar om den siste ghul-jägaren, Doktor Adoulla och hans assistent Dervishen Raseed. Adoulla är till åren kommen, fet och respektlös. Han har jagat ghuls och andra magiska varelser i hela sitt liv och vill inget hellre än att sitta i sin älskade stad Dhamsawaat och dricka kryddte med sina gamla vapendragare. Raseed är ung och heligt övertygad om sin egen betydelse. Som en from krigarmunk på sjutton år skär sig hans fanatism mot Adoullas vanvördiga lathet. Tillsammans utgör de ett formidabelt monsterjägarteam.

Abassen och den närliggande Soo republiken, staden Dhamsawaat är en fantastisk fantasyvärld. Ahmed ger ett intryck av djup och bredd. Abassen är byggt på ruinerna av det fornhistoriska Kem, vars pyramider och monoliter döljer onämnbara fasor. De döda gudarna från gamla Kem, dödsbesvärjelser och hemsökningar gör att Abassens befolkning undviker dem så gott det går.
Magin, som jag ofta brukar hänga upp mig på är en härlig blandning av artefaktmagi, heliga texter och förberedda besvärjelser. Adoulla använder blod (sitt eget och andras), platinumnålar med heliga verser ingraverade, noggrant preparerade destilat, pärlor och barnvisor. Det gör magin varierad och spännande.

Läs Saladin Ahmed, det är ett måste!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0