Anno Dracula

Året är 1888 i Draculas London. Dracula är Prinsgemål till Drottning Viktoria och Bram Stockers huvud toppar en påle bredvid van Helsings huvud.
I Anno Dracula lyckades inte Harker och van Helsing stoppa Draculas planer och han har installerats sig i Buckingham Palace. Hans vampyriska avkomma befolkar stora delar av Londons olika klasser. Från ministerposterna på Downing Street till horkvarteren i Whitechapel.
Det är en mordhistoria; Fattiga vampyrer i Whitechapel som säljer sex för blod mördas på ett iögonfallande vis. För oss läsare är det inget mysterium, vi vet att det är Jack the Ripper som är mördaren. Men flera av huvudpersonerna jagar mördaren och den jakten är central för boken.
 
Kim Newman fyller sitt London med kulturella och historiska referenser som i stort sett alla går mig helt förbi. Men protagonisterna från Bram Stokers Dracula finns med. Sherlock Holmes är inspärrad i koncentrationslägret Devils Dyke men hans bror sitter i Diogenes Club och skickar ut Charles Beauregard för att hitta Jack. Det är ett dimmigt Viktorianskt London med tydlig dickensisk känsla men i grunden är det en spännande och fartfylld actionhistoria.
 
Det är också här Drömmarnas Berg har fel: Detta är inte en femma; Anno Dracula är en klar och klockren trea. Lättsmält, fartfylld och utan överdrivet djup men också utan någonting som höjer den över en trea. Den är kul helt enkelt. Det är inte förvånande att Drömarnas Berg gör detta misstag: De* hyllar också Abercrombie, en annan klasstreförfattare som femma. Kanske kan detta vara ett uttryck för en annan smak.
 
 

*De är alltså Karl och Stefan, inte hela bloggen: "Annars var det väldigt roligt att Stefan (här på bloggen) var så uppspelt av att få träffa Joe Abercrombie. Själv har jag inte läst något av karlen" /Olof L

Finns hos Adlibris och Bokus

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0