Svenska e-böcker

Jag har börjat titta på eboksutbutet på Svenska. Jag har tidigare bara läst böcker från Amazon och gratis böcker så detta är nytt för mig. Amazon har sina nackdelar men det måste man leva med eftersom de dominerar den engelskspråkiga marknaden så totalt. Det största problemet är just inlåsningsfunktionen, något som jag är allergisk mot. Jag kan inte läsa andra böckeri Kindle appen fast den är den bästa läsaren jag har och jag kan inte läsa kindleböcker i en annan läsare om jag hade velat. Det andra problemet jag har stött på är regionsindelning. Vissa böcker säljs helt enkelt inte i Sverige fast att Amazon har dom i sin lista.
Det tredje är att det inte finns Svenska titlar.

Därför hamnade jag hos Adlibris. Böckerna jag köpt är i formatet Epub som går att läsa i vilken läsare som helst. Men det går inte att köpa böcker på Adlibris utan att ladda ner deras app. Den är ett nödvändigt ont. Jag har försökt lista problemen med Adlibris och systematiskt jämföra med andra leverantörer. Detta har jag gjort för att försöka vara objektiv och inte gå på magkänslan och bara avfärda den. Kanske någon som jobbar med det ser listan och åtgärdar problemen men det är väl för mycket begärt att de ska googla sin egen produkt? Jag förväntar mig inte att Adlibris ska vara bättre än marknadsledande Amazon men de borde ju vara lika bra eller bättre än gratisalternativen? Varför? Jo för att Bokus skickar dina e-böcker med direktlänk och mail!
Adlibris kräver att jag laddar ner och installerar deras app för att kunna köpa böcker. Om den inte funkar finns många titlar hos konkurenten.

Jag har jämfört med den generiska eboksläsaren som följer med min android, Samsungs 'Readers Hub' från Kobo och Kindle appen från Amazon. Så Adlibris mot två gratis och den marknadsledande.

 

Adlibris

Generisk

Kobo

Kindle

Inlåsning

Delvis

Öppen

Öppen

Total

Appen

Appen utnyttjar inte hela skärmen

Godkänd

klumpigare än gen, lättare adlibris

Bra

Läsvänlighet

Kass

Bra

Bra

Bra

 

Bakgrundsfärgen är satt till spotlightwhite

sex färger, standard är beige

Svart eller vit

vit, sepia, svart

 

går inte att ändra brightness!

kan ställa in brightness + automatisk ljusstyrka

Nej men auto är ok

kan ändra brightness

Text

tre fonter

sex fonter

Två fonter

nej

 

kan byta textstorlek

ja

ja

ja

 

kan söka ord men

ja

ja

ja

 

kan inte markera ord

Kan markera ord

ja

ja

Extra

Ingen ordbok

bara engelska

Ingen ordbok

engelska

 

Inget extra

Inget extra

Kan posta markerad text på facebook

direkt länk i texten till wikipedia och google! 

Kan posta på FB, twitter, mail, G+ etc

Navigering

kan inte använda bokmärken

kapitelnavigering bokmärkes navigering och navigera efter markerad text

kapitelnavigering bokmärkes navigering och navigera efter markerad text

kapitelnavigering bokmärkes navigering och navigera efter markerad text

Funktion

Laddar ofta och långsamt

laddar in hela boken direkt

laddar per kapitell - mycket snabb

snabb

 

hackar och hänger sig ofta

 

 

 

 Det märks att Adlibrisläsaren inte är sämst rakt över alla mätvärden. Men den är svår att läsa i och det faktum att den hänger sig och inte går att handla från är ett stort problem. Hur lönt är det att kunna byta font men inte brightness? Dessutom är mina problem med passform kanske bara ett problem som finns men en enda plattform. Jag tror tyvärr att det är tvärtom: Om min sitter som en smurf mitt i en tom skärm så hänger antagligen texten ut bakom kanten på en annan android. Om appen inte kan anpassa sig till skärmen så passar den bara på en skärmstorlek.

Nu har jag ett dilema: Jag kan inte uppmana dig att inte läsa e-böcker för det borde du. Jag kan inte heller uppmana dig att undvika Adlibris, de har en hel del spännande titlar som inte finns hos konkurenten.
Därför måste jag med största möjliga eftertryck säga:
Härda ut, arbeta runt begränsningarna och läs!
För det finns en stor fördel som uppväger det största problemen: Böckerna är öppna!
Du kan jobba runt problemen.
I Kindle är det omöjligt.

PS. Jag har fått svar på min fråga i Adlibris forum. Den läsare dom rekommenderar heter Aldiko. Jag orkar inte recensera den lika grundlig som ovan men den hamnar mellan den generiska och Kobo. Den är snygg men saknar en del funktioner som bakgrundsfärg och möjligheten att skriva egna fotnötter. Men om man nu rekomenderar en annan läsare: Varför inte bara köpa licens på den och anpassa efter egna förutsättningar? I Aldiko kan jag köpa böcker från feedbooks.com så det vore lätt att anpassa till svenska förhållanden. Eller: Om man måste ha skaffa en annan app, varför inte erkänna det och låta mig handla utan att ladda ner deras? DS

Är jag överkänslig? Ibland när jag sitter och skriver lyckas jag övertyga mig själv om att jag har rätt. Det kan ha hänt här. Det bara stör mig att dom inte ser mig som sin målgruppgrupp. Men om inte jag så vem? Teknofreaks är redan på, äldre damer med en förkärlek för böcker (som är en målgrupp jag har hört på allvar skulle vara målgruppen med stort M) kommer inte förrän systemet är buggfritt.
Målgruppen borde vara SF och fantastikläsare med visst teknikintresse.


Kommentarer
Postat av: Magdis

Du behöver inte alls köpa e-böcker hos Adlibris via deras app. Du kan köpa vattenmärkt Epub direkt i deras e-boksbutik och ladda ned till vilken läsplatta/smartphone/dator du vill. Och använda valfritt läsarprogram som funkar med Epub.

2011-09-26 @ 13:29:03
Postat av: Socialistsimon

@magdis: Är du säker? Jag försökte handla utan plattan men lyckades inte. Men jag ska försöka igen.

2011-09-26 @ 14:10:38
URL: http://socialistsimon.blogg.se/
Postat av: Socialistsimon

Ha, det funkade. Jag antar att det var följande text på nedladdningsförnstret som lurade mig:

"OBS! Se till att du har installerat läsaren innan du hämtar hem e-boken.

[...]

◦Att ladda ned boken innan din e-boksläsare är installerad går inte."

2011-09-26 @ 14:26:40
URL: http://socialistsimon.blogg.se/
Postat av: Karin Tidbeck

Jag skickade vidare dina tidigare synpunkter om omslaget till Mix, de hälsar och tackar. Tydligen ska omslaget vara detsamma på hemsidan och i filen man laddar ned, så det ska åtgärdas.

2011-09-26 @ 17:09:15
URL: http://karintidbeck.wordpress.com
Postat av: Socialistsimon

@Karin Cool. Jag kan hälsa att det är samma problem med Johan Theorins Bengångarna. Nu kommer frågan om det går att uppdatera filen eller ladda ner den en gång till.

2011-09-26 @ 17:19:35
URL: http://socialistsimon.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0