JXIIH and the Traveller

John Twelve Hawks är författaren till konspirationsromanen the Traveller (Vandraren på sve). Det är lite intressant att notera att detta är den enda tillförlitliga biografiska informationen om honom. På sitt förlag presenterades han endast med orden "John Twelve Hawks lives of the grid" i flera år.*

The Traveller är en paranoikers våta dröm: Boken är satt i vår samtid men världen har förvandlats till ett elektroniskt Panoptikon fängelse där olika myndigheter övervakar ditt varje steg. Alla kortköp, alla bibliotekslån, alla resor, allt du gör på internet registreras, utvärderas och åtgärdas. Kamror, busskort, kontokort allt länkas samman i ett välordnat nät. Bakom myndigheterna finns organisationen the Brethren, Tabula. Och dom är ute efter dig...

Men det finns hopp. En liten grupp människor lever 'of the grid', utanför myndigheternas kontroll. Maya är en Harlekin, en person som lever för att försvara dom mystiska, halvlegendariska Vandrarna.

The Traveller är inte Science Fiction eller Alernativhistoria. All tecknologi som nämns finns och som han själv säger på sin hemsida "The WORLD is true, but the conspiracy is fictional."

John Twelve Hawks skriver om en värld där av övervakningskamror, FRA, Echelon och myndighetsmissbruk definierar våra liv. Han skriver fartfyllt och engagerande. Men varför är den då så dålig?

*  *  *  spoilers  *  *  *

Det finns vissa saker jag tycker man måste respektera när man skriver den den här typen av böcker.
För att börja med Teknologin: J12H är en preacher, han har ett budskap. En del av boken är att visa på övervakningstekniken som används och både informera och varna för den. Då får man inte ha så många fel. Han har fel om ID chips. Dom utmålas som det största säkerhets/ övervaknings medlet när det istället är det system som är lättast att knäcka. Han bygger bara på den naturliga motviljan vi har mot att få kretskort inopererade utan att se objektivt på teknologin. Han utmålar fingeravtryck som en svår teknologi att kringgå men hastar över iris scanners (som han både blandar ihop med näthinne scan) som om det vore en enkel teknik att kringgå.
Sen har vi hjältarna: Alla som lever of the grid är på något sett good guys. Min kunskap om anti-governement nuts i USA men jag trodde en fair share av dom var Waco sekter och White supremacists. Maya framstår mer och mer som UNA bombaren efterhand. Jag får ett allt starkare intryck att just Religiösa sekter och rasistguerillor skulle betecknas som goda av JXIIH.
Därefter Ondingarna: Den onda sidan är rationella. J12H sätter upp sin Good-Bad axis att vara mellan Vidskepelse och rationalitet. Inte frihet mot diktatur, medkänsla mot hat, för att ta några exempel. Tabula är rationella, vetenskapliga och därför onda och kontrollerande. Travellers är religiösa och Harlequins är slumpmässiga och irrationella, därför är dom goda.

Men detta hade varit saker jag hade kunnat ha överseende med om inte hans politiska budskap varit så fruktansvärt ruttet. Det är verkligen en terrorist promotion bok. Alla människor som inte gör ett medvetet val att leva of the grid är drönare och "citizens". Dom är oviktiga, att döda dom är inte bra men verkligen inte mer än lite kladdigt. Att undvika om det inte behövs. Att skydda Travellers, typ profeter, är viktigare än att skydda civila dödsoffer. Maya går inte så långt som att använda civila som köttsköldar men den känns som om det är på väg ditåt. Det är samma prioriteringsmönster som leder till att man kan godkänna Collateral damage i afganistan. 'Ska vi kunna hitta Bin Laden så får man räkna med ett och annat bröllop eller dagis stryker med'. Den idéen är inte mer OK bara för att man befinner sig i underläge, det är samma rationalliserande som själmordsbombare använder. 

Varför är detta så viktigt? Jo, Dan Brown skriver underhållningslitteratur men John Twelve Hawks har en politisk agenda. Om Dan Brown har en platt karaktär eller bristande fata koll kan man vifta undan det med att det ändå bara är underhållning. The Traveller gör anspråk på att vara mer än bara underhållning och vill jag titta på den agendan. Och den stinker! 

Rent litterärt är det en OK bok. Jag kanske till och med läser fortsättningen bara på pin kiv och ren jävelskap men det är ingen bok jag skulle rekomendera någon att läsa. Vill det sig illa skulle du kunna gilla den och kanske, ännu värre, hålla med honom.  
* Nu har det ändrats till: "John Twelve Hawks is the author of the New York Times Bestseller, The Traveler." Huruvida Random House bara späder på myten eller om dom verkligen inte vet mer än så kan jag inte uttala mig om. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0