Svenska Flaggans dag, Hazelius och regn

I dag skriver vi om historien än en gång. Sveriges Nationaldag är som alla andra Nationella Accessoarer syftat att stärka illusionen om Nationell samhörighet. Du, jag och Kung Carl Gustaf har på något magiskt sätt gemensamma intressen. Men lögnen går ett steg längre just idag.

Vi lär oss att man valde den 6:e juni för att "det var den dag Gustav Vasa utropades till kung 1523, och också det datum då den gällande regeringsform undertecknades 1809"*. Sanningen är att när dom Svenska nationalisterna ville skapa en speciell dag för att fira Svenskheten (detta odefinierbara begrepp som bara syftar att ena genom att definiera utanförskap) så vände man sig till Artur Hazelius, berömd nationalist är grundare av skansen. Man planerade att ha första firandet 30:e maj. Eftersom det bara var en handfull fulla poeter som skulle läsa patriotiska dikter, hylla flaggan och ev dricka punsch (det var så skinheads umgicks på artonhundratalet) så var det ingen katastrof när hela evenemanget regnade inne. Man sköt helt enkelt upp firandet en vecka.

Än i dag samlas förvirrade Svenska över hela landet för att fira att det regnande den 30:e maj 1893!

Förövrigt vill jag ha pingsten tillbaka. Övergången från kristen helg till nationalism har kostat oss 0,2 röda dagar om året.

Kommentarer
Postat av: Pål Eggert

Arbetarklassen har inget fosterland.

2011-06-06 @ 17:07:21
URL: http://varldenskabrinna.blogspot.com/
Postat av: Arne Strand.

Svensk Nationalism - läs alla kommentarer i länken och begrunda -



http://feminix.wordpress.com/2009/06/19/karaveli-bejaka-svensk-nationalism/#comment-264



Arne Strand.

2011-10-20 @ 19:13:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0