Eurocon sammanfattning

Så var ett underbart con över. Jag lider av svår sömnbrist, lätt huvudvärk och näringsbrist. Det är hårt och slitigt arbete att delta i cons och jag har enorm respekt för dom som har kraft att faktiskt inte bara delta utan även skapa ett con.
Kudus till arrangörerna!

Först ett referat av Den Tredje Dagen
Jag var sent på det även med en tretimmars sömn. Kostnaden med att bo billigt hos polare är restid tydligen därför missade jag läsningen med Nene och Pål, myter i SFF, Muminpanelen (Vilka mentala bilder man får: Snusmumriken, Morran och Lilla My i panel modererat av Knyttet, Nå jo) med mera. Att gå på con är att missa mer än man träffar. Fact of Life.
Jag kom inte fram förrän Elisabeth Bear drog sitt rant om flamewars in the world of Yarn! Eller nej fanken, hon pratar om oss! Om upprättandet av 'moral hierarcys of subgenres' och den skamliga njutningen av kunna se ner på folk. Ett inspirerande rant om hur skadligt det är att gå från 'Jag gillar inte subgenre X' till att 'Subgenre X är därför dålig' och 'Fansen till subgenre X är därför mindre värda'. Det känns som ett genomgående tema hos GoH talarna rörs sig runt just detta allomfattande, Allembracing Utopia and Ekumen of Nerds. För visst gillar vi att klassificera, etikettera och organisera vårt nörderi. Men spindeldiagram och wendiagran av komplicerade genreologiska interrelationer får aldrig bli moraliska hierarkier. McDonald hade som punkt igår att tags and labels får inte användas som om det är en full och total beskrivning av något utan som den minsta möjliga mängd information som kan användas (Hard SF som exempel). Och även om jag (som är en nykomling i nerdcommunityn detta var mitt första con) håller med helhjärtat i slagord som inclusive not excluding så är ju just detta nog ett tecken på stor splittring i vårt Nerdverse. Jag kände ingen balkanisering bland deltagarna (tvärtom)men, på samma sätt som mängden artiklar som hävdar att There is no recession är det tydligaste tecken på en recession (Financial Times har t.o.m. ett index på det) så måste brandtal om enighet ses som ett tecken på splittring. Synd.
Kvinnor, män och neutrum i SF (och ser jag nu 'i Fantasy' det saknades i panelen)
Diskussionen var nyanserad och balanserad. Jag föredrar brandtal och kanske hoppats på fler boktips eller insikter men så blev det inte. Jag har svårt att skriva om den här panelen eftersom jag bara satt och höll med.

Jag sitter och tittar på programmet för att friska upp minnet av vad jag gått på för paneler men förblindas istället av alla paneler jag missat. Moving on then till

Extravehicular activities.
Con är en transformation av digitala entiteter till biologiska livsformer med en bevisad existens utanför internet och det tryckta ordet. Därför är den största behållningen att en gång för alla få bevisat att det faktiskt är människor och inte chatbots bakom mina favoritbloggar, favoritböcker och digitala kontakter. Ett stort hatten av för det mänskliga mötet. Jag har kunnat sätta namn och ansikte på pseudonymer och bloggar. Har träffat Pål Eggert in the flesh! Kändisspottat Landet Annien, Anders Fager har visat mig var närmsta pizzeria ligger osv. Jag har stått på scen med den charmerande Nene Ormes (OK, ok det var utanför programmet men ändå). Jag har fått flera böcker signerade och mött ett stort och översvallande fandom. Jag lider nu av allvarlig social utmattning. Vissa av mina planer har tyvärr fallerat. Jag har inte lyckats få signerat böcker av Rajaniemi och Karin Tidbeck vilket jag tycker är väldigt synd. Jag har sovit mer än schemat tillät och möjligen lovat att besöka Åcon, Eurocon i Zagreb, en stad jag har blandade minnen av från kriget. Jag har mött människor jag inte viste fanns som Anglemark. Det känns som om jag måste smälta detta ett tag innan en utvärdering (och länkar såklart, det är oartigt att inte länka till folk man pratar om). Därför ber jag få ursäkta mig och återkomma.

Kommentarer
Postat av: Arina

Om jag inte var så förbaskat feg hade jag kunnat varit där istället för att ha suttit här hemma och läst dina referat. Jag känner att jag verkligen gått miste om något och förbannar mig själv.Det låter som en riktigt lyckad helg.

2011-06-20 @ 18:12:51
URL: http://arinasbibliotek.blogspot.com/
Postat av: Pål Eggert

Väldigt trevligt att träffa dig och Fia. Malmö verkar ha fått något som inte fanns där när jag bodde där.

2011-06-20 @ 18:49:21
URL: http://varldenskabrinna.blogspot.com/
Postat av: Karin Tidbeck

Trist att jag inte kunde stå till tjänst med en signatur, när det faktiskt var någon som ville ha en! Men med lite tur blir det fler tillfällen. Det händer ju grejer i fantastikens Malmö.

2011-06-21 @ 13:09:38
URL: http://karintidbeck.wordpress.com
Postat av: Johan Anglemark

Och hur fanken vet du att jag fanns innan du satte ögonen i mig första gången? Den blicken kanske var det som alstrade mig ur någon av de arketyper som ligger begravda i din hjärna?En con, förresten (kongress är n-genus).Och det är klart att vi ses på http://aconfive.wordpress.com/ !

2011-06-21 @ 15:56:18
URL: http://fandom.se/forum
Postat av: Socialistsimon

@Arina - Vi saknade dig

@Pål - Kul att se dig live

@Karin - Vi får dra ihop en Malmöcon snart

@Johan - är inte den korrekta översättningen av convention - konvent dvs reale eller t-genus? Jag började skriva en con men visst känns det som ngt ut Oceans eleven? Vi får diskutera solipsism över en öl nästa gång.

2011-06-21 @ 16:23:41
URL: http://socialistsimon.blogg.se/
Postat av: Olov L

Utmärkt sammanfattning. Kul att du upptäckt fandom - du är lika välkommen som behövd!

2011-06-22 @ 20:03:09
URL: http://drommarnasberg.wordpress.com
Postat av: Nene

Din hjälp var ovärderlig! Tack!

2011-06-26 @ 00:38:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0