Malmö är fullt av vampyrer

Jag hade svårt att somna häromnatten så jag räknade ut hur många vampyrer det finns i Malmö. Eller hur många vampyrer det skulle finnas plats för om man ser dom som ett rovdjur som lever på oss människor. Det finns faktiskt vetenskap som studerar sånt här. Inte Malmös vampyrpopulation per se utan mängden rovdjur en bytesdjurspopulation kan klara av. Först lite axiomatiska antaganden:
1. Vi har ett stabilt bytes/rovdjurs förhållande.
Detta är ingen ny introducerad art som lever över tillgångarna. Dessutom innebär det att bytesdjuret och rovdjuret sam-evolverat under lång tid. Vi har skapat polotröjor, halsband med kors och Italienska resturanger med stark vitlöks sås. Vampyrerna har utvecklat kamoflage, charm och huggtänder för att ta sig igenom polotröjor osv. Vi kan också anta att antalet ungdomsgraviditeter är en skyddsmekanism eftersom äldre vampyrer verkar föredra jungfrur. En tidig sexdebut skulle i så fall ge visst skydd mot predation.
2. Mängden Biomassa som Malmö kan upprätthålla över ett år.
Man räknar biomassan på bytesdjuret genom att ta bort dom delar som rovdjuret normalt inte kan tillgodogöra sig av. I vårt exempel innebär det att vi bara behöver räkna ut Malmös blodvikt.
Jag räknade på 290.007 invånare som kan producera 5 kilo blod per år. Det är en miljon fyrahundrafemtio tusen trettiofem kilo blod per år. Ungefär 580 simbasänger. (detta är lågt räknat, en blogivare kan ge upp till 6 liter eller mer per år utan problem.)
3 Vikten på en Vampyr.
Mängden rovdjur som kan livnära sig på denna biomassa är ungefär 10%. Det blir 14500kg biomassa vampyr. Om vi antar att en medelstor vampyr väger 100kg så finns det 1450 vampyrer i Malmö!

En av Malmös ledande vampyrologer kritiserade denna uträkning med att hela Malmös befolkning inte är öppen för predation, tex dom dom inte ger sig ut nattetid eller av andra skäl inte utsätter sig för predation. Detta är medräknat i dom tio procenten. På samma sätt som zebrans kamoflerande ränder eller antilopens snabbhet är det en del av kapprustningen för överlevnad. Vi kan å andra sidan anta att mängden rovdjur kan variera stort över tid, tex beroende på inbördes rivalitet. Vi kan dessutom stipulera att vi i dag har ett något lägre antal eftersom vi i Malmö ser en befolkningsökning och att vi på 80-talet hade ett högre antal eftersom befolkningen sjönk då. Vi kan också anta att det befolkningstrycket ledde till ett drastiskt fall i vampyrpopulationen 1995 som då bara uppgick till 1145 vampyrer. Då började befolkningen öka igen. Är hela nittiotalskrisen resultatet av ett stort vampyrkrig? Detta innebär också antagligen att vi har hundratals unga oerfarna vampyrer på Malmös gator. Är detta anledningen till den senaste tidens våldsdåd?

Det finns andra påståenden som hävdar att det finns en vampyr per 100.000 invånare. Det skulle innebära att Malmö bara har plats för 2 vampyrer ( eller 3 på 80-talet). Men som vi kan se är det påståendet helt felaktigt. Om det bara fanns två vampyrer i Malmö så skulle det snabbt fyllas ut antingen genom förökning eller inflyttning från närliggande biotoper med en större population. Troligtvis från Köpenhamn som har ca 5906 vampyrer.

Kommentarer
Postat av: Karl

Ha! Du får räkna ut när antalet vampyrer blir ohållbart och vi rasar ner i ett samhälle som i Daybreakers eller annan valfri vampyrapokalyps.

2010-06-16 @ 16:06:49
URL: http://drommarnasberg.wordpress.com
Postat av: Frederick Batzler

bredden på den här bloggen alltså... :-)

2010-06-16 @ 19:09:50
Postat av: Stefan

Hittade ingen mailadress så jag skriver här. Detta är boken om sci-fi och marxism jag talade om:



http://www.bookdepository.co.uk/book/9780745327303/Red-Planets



Du kanske redan har sett den...

2010-06-19 @ 03:49:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0