Vidskepelse

För att avsluta dom andliga utsvävningarna på rätt sätt (detta är trots allt en bok(b)logg) så tänkte jag knyta ihop säcken med en Bokrecension. Varsågoda:
Richard Dawkins
är en välkänd biolog och har på senare år gjort sig ett namn som militant ateist. Han har skrivit en bok som heter The God delusion (Sve: Illusionen om Gud ). Jag kan varmt rekommendera den för alla som undrar och söker. Jag delar inte hans tro på att humanismen skulle vara det allena rådande ateistiska alternativet till religiös

vidskepelse. Jag anser att socialismen vi får se i tex Lasse Bergs Gryning över Kalahari är både vackrare och mer inspirerande. Det gör inte desto mindre att det är en mycket intressant bok. Richard Dawkins har sagt att om vi ska kunna mota religion och kreationism måste vi våga ifrågasätta det på samma självklara sätt som vi kan ifrågasätta och diskutera politiska åsikter. Religiösa åsikter har ingen rätt till någon särskild respekt bara för att dom religiösa vill ha det. Detta är inget specifikt amerikanskt problem som kan ses på DN:

"Går man efter vad som skrivs på vissa kultursidor, tycks det finnas ett krav att blott den får vara med i samtalet som tassar in med huvudet ödmjukt på sned som inför ett sjukbesök." DN Opinion 090307

Dawkins är själv Britt. Han hävdar att religion i sig är farligt. Även den moderataste och mest sansade religiösa människa är en del av grogrunden för fanatism och terrorism. För att motverka detta måste ateister våga outa sig och erkänna. Dawkins vill gärna peka på att det finns ett motsatt samband mellan utbildning och religion. Ökad religiöst inflytande skulle verka menligt för utbildning, forskning och framsteg. Vilket så klart är sant. Tyvärr går han ibland överstyr i ren elitism.  Oavsett vilket är boken mycket läsvärd. (PS Klippet är också väldigt roligt. DS)
Den borde vara en självklar del av alla vänstermänniskors bibliotek.

/s (ateist)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0