Down and out in the Magic Kingdom

Down and out in the Magic Kingdom:
Underbar post-monetary, post-scarcity novell av Cory Doctorow.
Istället för pengar har man Wuffies, som mer eller mindre mäter respekt. Ju mer du har desto mer man har ju fler personer har gett en respekt antingen genom direkta bidrag eller genom att man har gjort något som många människor uppskattar.

Jules jobbar på Disney world, tillsammans med en adhoc, dvs en grupp som har samma intresse, för att uderhålla besökarna. Han jobbar i huvudsak med crowd dynamics för att få så många personer igenom attraktionerna som möjligt utan att förminska upplevelsen. Gruppen får Wuffies baserat på hur många som uppskattar deras attrationer och hur mycket dom gillar uplevelsen. Whuffies används sen som pengar för att köpa dom få grejor som det fortfarade finns brist på och det om tar andra människos tid anspråk som resturanger, barer och nöjesfält osv.  Hela samhället är organiserat i och av adhocs, en så kallad adhocracy.
Doctorows Down and out kan bara betäknas som en snabbläst och lätläst bok men den är intressant ändå. Själva idéen med Wuffies liknar Iain Banks idé med Kudos i The Algebraist (en non-Culture novell). Hmm, ser här att den kom ut året efter Doctorows. Kan det vara så att Banks inspirerats av Doctorow istället?
I vilket fall som helst är DaOitMK klart att rekomendera för sitt lätta språk och intressanta upplägg.
Gå och köp

/s

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0