Dyachenko - Ukrainsk Fantasy

Närmare bestämt Sergey och Marina Dyachenko's The Scar (Шрам) är Ukrainsk Fantasy när den är som bäst. En nära och karaktärsdriven fantasy om en man med ett ärr.
Löjtnant Egert Soll är vakt i Kavarrens elitkompani. Han är ung, vacker och skicklig med svärdet och han är ytterligt orädd. Han terroriserar stadens äkta män med sina kvinnoaffärer och håller sina vänner i lydig underdånighet med sin vassa tunga och hårda hand. En dag hetsar han en ung student att utmana honom i duell fast han inte har någon chans att vinna. Allt för studentens vackra fästmö. En ensam vandrare betraktar med avsky hur Egert utnytjar sin överlägsenhet för att förnedra och döda studenten.
 
Vandraren förbannar Egert med feghet!

Hela hans värld faller samman. Det är lätt att vara modig när man inte är rädd. Det är en helt annan sak när benen skakar och inälvorna vänder sig. När händerna darrar okontrollerat och kroppen bara vill springa iväg.
 
 
 
   *   *   *   spoilers   *    *    *
 
 
 
Handlingen är rak och enkel:
Egert är modig, blir feg, faller ner i djupaste förnedring och utsatthet. Möter kvinna och kärleken gör att förbannelsen bryts.
The End
Det är i hur den berättas som gör den bra. Egert är motbjudande vidrig. Alla vi nördar ryser när vi känner igen alla 'populära', 'sportfånar' som avgudas av alla. Översittaren som alltid har det lätt, allt förspänt av födsel och tur. Nedstigandet i djupaste förnedring är vackert och hjärtskärande. Han saknar sitt mod inte bara för allt det han förlorat, han förbannar det även för att det gör honom impotent att ingripa ens i de vidrigaste oförrätter som han tidigare kunde viftat iväg som irriterande flugor. I sin förnedring visar sig även att han inte är helt förkastlig. Även uppstigande och hopp är bra och gripande beskrivet.
Jag har bara en liten beklagan; Jag hade velat se mer av hur Egert tänker efter att förbannelsen brutits. Vi får anta att han har mer förståelse för mindre modiga män men det är inte alls säkert med tanke på upplägget. Han betraktade hela tiden sin feghet som en sjukdom vilket är helt i linje med hans karaktär. Hur ser han på fega män i efterhand får vi inte veta och jag mistänker att han inte förändrats så mycket som man hade kunnat önska. Han var en riktig skitstövel i början och i slutet är han en helt OK kille. Men inte mer, kanske. Det får vi inte veta.
Lite för mycket Happily ever after för min smak. Men som sagt, adekvat i sammanhanget.
Rekomenderas varmt!
 

The Scar finns även hos Adlibris
 
 #5

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0