Vad är en Människa?

Gryning över Kalahari av Lasse Berg handlar om vad som gör oss till människor. Var kommer vi ifrån och vad betyder det för oss.
Darwinism är ibland ett känsligt ämne när man blandar in människan i samma andetag. Socialdarwinism har dragit hela idén i smutsen. Dom som propagerar för den ser tex en fågelunge som trillat ur boet bli uppäten av en katt och tror att dom konkurerar med varandra. Ställer man frågan varför inte världen är full av katter och inga fåglar så ser man snart problemet i deras världsbild. Fågelungarna konkurerar med varandra och katterna med andra katter.
Så vad är då människans konkurensfördel? Jo, vi är sociala varelser som tar hand om varandra och våra svaga. Lasse Berg målar upp en fängslande berättelse om vägen från djur till människa. En väg där vi steg för steg förvandlas från ett socialt djur till ett väldigt socialt djur. Tex finns det en punkt där den sk dimorphismen upphör. Dimorphism är ett fint ord för att hanar och honor av samma art är olika stora. Detta är sannorlikt också tidpunkten då kärlek uppstår.
Om det finns en svaghet i boken så ligger den hos läsaren snarare än författaren. Eftersom Berg tar upp ett existerande jägar/samlar samhälle som exemplel får man en känsla av att alla jägar/samlar samhällen skulle vara likadana. Men det är ett exempel, inte en mall. Som socialist så är detta en väldigt inspirerande bok. Människar är av naturen social, samarbetsvillig och vill umgås. Det som kräver en avancerad hjärna är vår behov att hålla reda på sociala kontakter. Vår strävan att lyckas kommer av en önskan att bli respekterade av dom vi ser omkring oss. När vi för höra nationalekonomer tala om individualism och konkurens så kan vi le lite lätt och konstatera att dom inte förstår vad en människa är. Dom talar inte utifrån kunskap útan i ett politiskt syfte. Vi som vet att människan är mer än bara en individ vet bättre.

/s

Kommentarer
Postat av: Frederick

Klockrent! Tack, Simon! Jag läser Gryning över Kalahari em gång om året. Det är faktiskt en av de bästa och mest inspirerande böcker jag någonsin läst. Den mer än någon annan bok skänker mig den känslomässiga övertygelsen om att socialismen är möjlig (resten tar Marx hand om) :-)

2009-02-20 @ 16:45:09
URL: http://radiorepubliken.blogspot.com
Postat av: H

Nu har jag ju inte läst boken ännu, men jämför han med flockdjur som t.ex. delfiner och orangutanger? Och elefanterna som sörjer en flockmedlems död ibland i flera veckor på samma plats. Jag förstår inte riktigt hur hans teori kan hålla om han bara grundar den på att människor är flockdjur som bryr sig om varandra.

2009-02-22 @ 17:18:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0