The Rapture

has come and gone. De utvalda har lämnat jordelivet och bara de stackars oinvigda är lämnade efter. Men det är inte Jesus som har kommit för att hämta sina trogna, det är nördarnas himmel som öppnat sig och alla ingenjörer, SciFi fans och programmerare har lämnat jorden bakom sig för ett liv i ett nytt lyckligt transhumant liv i en jättesvärm av komputorium som ätit upp stora delar av solsystemet.
 
The Rapture of Nerds av Cory Doctorov och Charles Stross är en humoristisk parodi på Singulariteten, transhumanism och framtidsoptimism. Singulariteten har varit en stor bit av SF ett tag nu och går ut på att vi kommer snart att få en explosiv ökning av datorkapacitet vilket leder till AImaskiner som omedelbart uppgraderar sig till gudalik förmåga. Antingen slutar det som i Terminatorfilmerna och Matrix med att de förintar eller förslavar mänskligheten eller så kommer vi alla ladda upp våra sinnen i 'molnet' och bli en del av de gudalika datorsvärmen. Alla nördar kommer att leva som intelligenta dotorprogram i ett evigt expanderande megainternet. Det har kommit att kallas för the rapture of nerds, den dagen då alla vi nördar äntligen får vad vi förtjänar i ett evigt expanderande internet. Evigt liv, evig lycka och eviga flamewars på reddit. Detta är ingen ny idé utan har funnits hos nördar sedan artonhundratalet. På samma sätt som nanoteknologi har blivit ett modernt magic pixiedust har oändlig datorkraft blivit till en religiös vision.
 
The Rapture of Nerds parodierar den idén.
Huw är en av de som stannat kvar. Han vill inte upplyftas till härligheten. Han har inte ens el i sitt lilla hus i Wales. Men inte ens han klarar sig ifrån singularitetens effekter och han blir indragen i en bisarr konspiration, utomjordisk teknologi och vansinniga transhumans.
Boken är kul, till och med riktigt kul i sin kritik av de mest löjliga aspekterna av singularitetsdyrkan. Charles Stross har hyllats som en singularitetsförespråkare efter sin bok Accelerando och här gör han upp lite med den titeln. Cory Doctorow har också tidigare nuddat vid ämnet i tex Down and out in the Magic Kingdom. Men det är också väldigt tydligt att kul är det viktiga här. Det är tydligt att Charles och Cory haft väldigt kul när de skrivit det här. Det gör också att den känns lite mindre relevant än den kunnat vara. Detta är en parodi snarare än en satir och därför inte lika intressant. Särskilt Doctorow är som bäst när han är allvarlig.
 
Detta är en Bra Bok men inte en Underbar Bok.
Klart att rekommendra men jag hade hoppats på ännu mer.
 
The Rapture of Nerds finns som gratis ebok

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0