Tome of the Undergates

Första boken i Aeons' Gate heter Tome of the Undergates och är skriven av den för mig helt okända Sam Sykes.
Det är en klassisk rollspelsbok. Den trend som började med Tolkiens ringens brödraskap och blev grunden för alla rollspelsgrupper med ett äventyrargäng tas på fullt allvar i Tome. En grupp missfits som har väldigt lite gemensamt ska ut och äventyra. Det känns som om rollspelarna har valt att maxa attribut genom att köpa handikapp. En grupp rollspelare som har skapat väldigt spretiga karaktärer med en elak spelledare som försöker göra allt svårt för dem med motstridiga mål och jobbiga självmordstendenser. Spelargänget 'hämnas' med att försöka spela ut med inlevelse och seriöst karaktärsspel.

Tome är inte så mycket en ungdomsbok som en ungdomlig bok. Det känns verkligen som om den är skriven av ett ungt spelargäng. Det är i grunden våldsporr. Där A Game of Thrones (TV-serien) har gjort sexposition känd väljer Sykes att använda våld för att driva karaktärsutvecklingen. Boken är 700 sidor och med en annan författare hade allt kunnat berättas på bara tvåhundra. Mellanskillnaden utgörs av våld, mycket våld, grafiskt våld, underhållande våld.

Den känns snabbläst och underhållande så länge det svingas svärd så när 'handlingen' börjar segar den ner en hel del. Det gör inte så mycket eftersom det aldrig är långt mellan våldsavsnitten.

Enligt min helt egna betygsskala är Tome of the Undergates et klockren 3:a.
Det är ingen fantastisk bok men den är helt klart värd pengarna och nedlagd tid.

Har du tid över när du läser (vilket du antagligen inte har förrän efter att du läst ut boken) så finns det en del illustrationer på Sykes hemsida över karaktärerna (här). En varning dock; Ingenting om Sykes eller något annat på hans hemsida verkar vara tillförlitligt på något sätt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0