Politiken i Batman!

Jag och min nördcrew har varit och beskådat den avslutande delen i Christopher Nolans trilogi om Läderlappen. Stora explosioner, bra oneliners och alla dör på slutet. Betyg godkänt.
 
Spoilers följer

Det är också den mest politiska i serien.
Den första i serien - Batman Begins - har ett tydligt scientologitema; psykiatri är evil och psykiatriker vill bara pumpa dig full av droger och förstöra Gotham. Den har också ett  typiskt amerikanskt budskap, politik och korruption är samma sak och det enda sättet som världen kan bli bättre är om du själv tar lagen i egna händer. Det är som det ska vara; Utan den moralen - ingen batmanfilm.

Den andra delen - Dark Knight - tar upp terroristtemat. Jokern är en tydlig stand in för den galna terroristen. Han saknar motivation, han bara spränger saker. Jokern är så svår att hantera eftersom hans motivation är sjuk, skruvad och oförklarlig - precis som al Qaida. Det är så klart en förenkling som gör att man kan bomba Irak till fred eller invadera Afghanistan utan att egentligen förklara hur det skulle skada Saudiern Bin Laden. Om Usama Bin Laden är Jokern behöver man inte förstå vilka ekonomiska och kulturella problem i mellanöstern och i väst som gör att han kan rekrytera sina krigare. Man behöver inte bemöta rasismen och fattigdomen som många muslimer lever under. Att USA sponsrat diktatorer behöver man inte prata om - Jokern är ju galen, skjut honom så löser du alla problem.
 
I den sista delen - Dark Knight Rises - är temat Occupy Wall Street. En del kul kängor till Bushadministrationen som att man aldrig kan bygga något bra på en lögn. Men det centrala temat är Revolution och revolutionära rörelser. Bane och hans gäng visar med serietidningstydlighet att den som försöker leda 'folket' och attackera de rika och deras poliser är bara ett brutalt mördargäng utan någon tanke på folkets bästa. Bakom en mask av fina plattityder döljer sig ett hav av smärta och hat. Batman avslöjar lögnen när han krossar masken!
När Occupy Wall Street och de andra Occupy rörelserna blir slagna av poliser förväntas vi se den ärorika scenen när de stackars poliserna slås mot Bane på Gothams gator för att bevara/ återupprätta lag och kapitalism. Batman är ju den ultimata kapitalisten som gör gott i tysthet och ger pengar till  välgörenhet. Det är så vi förväntas se på Kapitalisterna och alla som inte är som Bruce Wayne är 'dåliga kapitalister' inte typiska exempel på ett systemfel.
Daggett är inte en typisk kapitalist utan en enskild ond individ. Hans samarbete med Bane kastar också en misstanke över de rika som sympatiserar med Occupy rörelsens ganska rimliga krav att de också borde betala lite skatt. Alliera dig med Bane/Occupy och de kommer att avrätta dig när rörelsen når framgång.
 
Vi får vi se en del underbara scener men Scarecrow som ledare för Revolutionstribunalen; "Detta är ingen rättegång, vi ska bara avgöra straffet". De som står framför Scarecrow är skyldiga till att antingen vara rika eller poliser.
 
En av filmens stora behållningar är Anne Hathaways Catwoman. Jag trodde inte på henne innan jag såg filmen. Hon har spelat tråkiga roller och är alldeles för docksöt för mig men som Catwoman är hon riktigt bra och det avgörande är hennes skådespeleri. Hon byter roll utan att missa ett andetag, från servitris till beundrare till gangster till hysteriskt skrikande vittne. Hon är helt enkelt en av De Stora i filmen.
 
En mycket bra film. har du inte sett den så borde du göra det!

Kommentarer
Postat av: Fia

Nördcrew? :D

2012-07-27 @ 19:30:31
URL: http://www.boktimmen.blogspot.com
Postat av: pål Eggert

Jag har inte sett Batman begins och "Dark knight" såg jag under en flygresa till Australien då man knappt kunde höra ljudet i lurarna. Jag blev lite fundersam när jag läste recensionerna av den nya filmen där det stod att skurken var något slags nidporträtt av occupyrörelsen, men nu vet jag knappt om jag vill se dem. Fantastiskt att det här inte räknas som politiska filmer, eller bara propaganda.

2012-07-28 @ 09:33:58
URL: http://varldenskabrinna.blogspot.com/
Postat av: Socialistsimon

Det är inte så mycke en nidbild som en skämtteckning. Jag överdriver en hel del i recensionen även om allt finns med i DKR. Jag tycker du ska se den, det är en härlig rulle. Rättegångsscenerna när Scarecrow dömer folk för brottet att vara rik till exil eller döden är oslagbara.

2012-07-28 @ 09:41:46
URL: http://socialistsimon.blogg.se
Postat av: Fia

Scarecrow är ju lite lustig, men själv så tycker jag den är värd att se på grund av att den är sjukt bra. Ingorera politisering/propaganda och bara njut av fart och fläkt och inte minst... The Bat!

2012-07-28 @ 15:18:00
URL: http://www.boktimmen.blogspot.com
Postat av: Maria

Jag ser mycket fram emot att se Hathaway som Catwoman nu. Jag var VÄLDIGT skeptisk till det förut, men nu är det så många som har talat gott om henne i rollen.

2012-07-28 @ 22:09:15
URL: http://tystnad.net
Postat av: Socialistsimon

Hon har en tolkning av rollen som jag inte sett innan som är både trovärdig och bra genomfört.

Pluss att jag gillar hennes öron ;)

2012-07-28 @ 22:50:45
URL: http://socialistsimon.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0