klassiker

Jag tror att alla som läst Among Others av Jo Walton drabbas av ett behov av att läsa in sig på klassikerna. Det första som slår mig när jag plöjer igenom dem är att till viss skillnad från andra genrer står sig våra klassiker väldigt bra. Det kan vara för att vår genre är så ung att även våra klassiker inte har blivit hopplöst daterade. Det kan vara svårt att läsa Beowolf, Eddan eller lliaden eftersom de har ett helt annat dramatiskt sinne och fokuserar på helt andra saker är vad en modern läsare är van vid. Det kan vara för att vår genre tar sig an tidlösa problem som bevarar sin relevans även om viss 'framtidsteknologi' känns gammal. Det kan också vara för att Science Fiction & Fantasy är bäst. 

 Jag har just plöjt igenom Cat's Cradle av Kurt Vonnegut från 1963.
Premissen är att vi får följa en författare som ska intervjua en rad människor om vad de gjorde den 6:e augusti 1945, dvs den dag atombomben fälldes över Hiroshima. Detta kunde varit hur tråkigt som helst om det inte vore för de galna och bisarra personer han träffar. Kopplingen till Among Others är en väldigt speciell religion, Bokononism. I Among Others nämns ord som Karass, Granfalloon m.m. De kommer från Cat's Cradle.
När berättaren försöker intervjua folk om Dr. Hoenikker, Atombombens fader, leds han in på en lång och tilltrasslad resa där han träffar olika personer, hans familj, representanter för forskning och vapentillverkning osv. Historien kretsar kring berättarens wampeter, en substans som kallas ice-nine. Det är en iskristall som har en högre smältpunkt än vanlig is. Om man släpper ner en iskristall i underkylt vatten så bildas det genast is kring kristallen. Eftersom ice-nine har en högre smältpunkt skulle allt vatten som kommer i kontakt med det omedelbart frysa till is. Något som snabbt kan komma att drabba allt vatten på jorden. Det känns som en poetisk inversion av frågan kring den första atombomben; "Kommer en atombomb att få atmosfären att börja brinna okontrollerat?". Forskarna som utredde det svarade; "Antagligen inte men det kan vi inte veta."
 
Cat's Cradle är en mångbottnad bok. Den handlar om forskning och massförstörelsevapen, terrorbalans och politiker. Den handlar också om religion och kärlek, galenskap och lögner.
Vad som är viktigast; Den är askul!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0