Forge of Darkness

För dig som hoppats på en Silmarillionliknande historia som börjar med Illuvatar och Ainulindalë, "The Music of the Ainur", Sången som skapar världen, kommer nog att bli besvikna på Forge of Darkness.
Även om detta är berättelsen om Tiste och Mother Dark, Anomanders och Draconus' ursprung så är det ingen mytologisk text. Steven Erikson kastar oss tillbaka till där allt detta har sin början men med träffsäker lager-på-lager-arkeologi så befinner vi oss i en värld med tidigare historia, myter och mysterier. Borta är Houses och Holds of magic. Borta är Malazans Imperium. för Anomanders resa tar sin början i Kurald Galain.
Trots att detta är en Fantasy prequel om gudarnas ursprung så är det definitivt en lysande fantasyroman och inte en sourcebook till rollspelet. Ett rike hotat av yttre och inre strider, främmande raser, intrig och legendariska svärd. Allt du vill ha i en egen fristående serie finns här. Som första del känns den lite som etablering och placering av schackpjäserna på brädet men det är också ett tecken på att författaren inte tänker en bok i taget. Det är för många point-of-view karaktärer och för lite världsbygge för att det ska funka som en helt fristående serie tror jag men för dig som lider av post-malazan-feber är den perfekt.
 
 
 
 
   *   *   *   Here there be spoilers   *   *   *
 
 
 
Jag älskar att hitta ledtrådar till vad som kommer att hända och inte sällan kollar jag upp namn i Ecyclopedia Malazica bara för att se om personen vars namn jag vagt känner igen kommer att leva till GotM. Jag tycker det är spännande att se ett Jaghutfäste med namnet Hood på kartan för jag vet vad han kommer att bli och hoppas att jag kommer att få se hur det går till. Jag älskar att känna igen namnet Kilmandaros och veta att denna fascinerande kvinna kommer att dyka upp senare. Inget av detta är egentligen spoilers om du läst Malazan serien eftersom de har tydligt visat sig vara gamla som gatan. En del är nykomlingar på scenen när FoD tar sin början andra är uråldriga när Anomander är ung.
 
Samtidigt ser vi början till många saker; Magin är väldigt elemental och brutal men de olika Tiste Herremännen lever i Holds så kopplingen till Tiles of the Hold är uppenbar och jag vill veta hur det gick till. Det syns tydligt att magin är under upptäckande. (Eller kanske under uppvaknande?)
Samtidigt dyker det upp små frön som får mitt huvud att explodera som att Anomander, som bara är några och tjugo år, "Anomanders solbrända ansikte, färgen av blekt guld, log mot henne" Jämför med GotM: "Anomander Rake's skinn var becksvart [...] men hans man ett svall av silver". Jag vill veta ursprunget till Dragnipur och Dessambrae's svärd. Varför var det nödvändigt att smida Dragnipur och hur hamnade det i Anomanders händer?.
 
The unavoidable timeline: När du läser Steven Erikson så kommer du förr eller senare att fundera över i vilken ordning saker och ting i förhistorian har hänt. Anomander sägs vara trettio tusen år gammal [citation needed], T'lan Imass har varit döda i trehundra tusen år. Anomander har varit med sedan 'the Dawn of Time' innan mörker och ljus var separata enheter. Nu befinner vi oss i Kharkanas och det är trettio tusen år tills malazanböckerna enkel resa men det verkar som om Eres'al är här vilket placerar oss mer än trehundratusen år tillbaka i tiden (vilket stödjer uttalandet att Anomander är äldre än T'lan Imass trots att han 'bara' är trettiotusen år gammal). Dessutom kan det max ha gått 1154 år mellan FoD och GotM enligt ytterligare ett annat sätt att räkna.
Det finns bara en sak att göra: Suspend your disbelief! Det kan finnas flera olika förklaringar varav den troligaste är att de som berättat om förhistorian i Malazan böckerna ljög för sina egna dolda syften. Gothos är ingen trovärdig historiker får vi reda på i Malazanböckerna. Inte heller Fisher kel Tath eller Gallan. Anomander, K'rul och de andra uttalar sig sällan eller aldrig. (I stark kontrast till Tolkien där Alverna ofta och gärna berättar och dessutom tas som trovärdiga vittnen till historien.) En annan kan vara att det verkligen bara gått trettiotusen år för Anomander och trehundratusen för T'lan Imass. Det är trots all separata världar (kanske t.o.m. dimensioner). Dessutom är Anomanders ålder korrigerad i Encyclopedia Malazica till 300 000+ år så kanske det har kommit ett nytt Canon. Det förklarar inte de andra konflikterna.
Just denna förvirring kring förhistorien är en av sakerna som ger Malazan världen sin atencitet. Vi vet verkligen inte vad som hänt, Ingen annan vet men vi pusslar ihop en bild av ledtrådar, arkeologiska rester och motstridiga utsagor. Precis som i verklig arkeologi.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0