Babel-17

En annan klassiker som dök upp flitigt i Among Others är Babel-17 av Samuel R. Delany. Jag har försökt läsa Delany innan men jag hoppade på hans mest 'experimentella' bok, en tegelsten som heter Dhalgren. Jag tror inte att det var en bra idé. Den var för mycket för mig just då men Babel-17 är en helt annan bit kaka.

Babel-17 handlar om en poet och kodbrytare som heter Rydra Wong. Militären kontaktar henne efter att de uppfattat vad som låter som en konversation i samband en rad med oförklarliga attentat. Ingen av deras kodexperter har lyckats knäcka den så de ber Ms Wong om hjälp. Ganska snart kan hon konstatera att det inte är en kod utan ett helt nytt språk, 'Babel-17'. Hon blir fascinerad av dess formbarhet, möjligheterna och komplexiteten.
"I must find out who speaks this language"
Babel-17 kretsar kring sapir-whorf hypotesen, ett populärt tema i SF. Enkel uttryckt handlat hypotesen om att språket formar tanken; Det du inte har ord för kan du inte tänka. När du lär dig ett nytt språk (verkligen lär dig) lär du dig du dig också att tänka annorlunda. Nya koncept ger nya möjligheter. Babel-17 är ett helt nytt sätt att tala och därför se på världen som Rydra finner enormt fascinerande.
 
Babel-17 har det gemensamt med Stories of your life and others av Ted Chiang (Titelnovellen), Embassytown av China Miéville, the Culture böckerna av Iain M. Banks (speciellt Player of Games) och, i mindre mån, The Dispossessed av Ursula LeGuin att de funderar över språket och dess betydelse för vår världsbild.
Jag gillar Rydra Wong. Hon är en kool karaktär som påverkar alla hon möter på ett sätt jag önskar att alla poeter gjorde. Även flera av de andra mindre birollsinnehavarna är intressanta. Särskilt piraten Butcher beskrivs på ett charmerande sätt.
Språket är högtravande och poetiskt vilket ger huvudrollsinnehavaren och världen ett intressant djup. 
Följ med in i en värld av lönnmord, hemligheter, pirater och rymdstrider.
Läs Babel-17!
 

vad tycker jag om dessa böcker? Lär mer nedan: 
Stories of your life and others av Ted Chiang kortrecension
Embassytown av China Miéville
Culture böckerna av Iain M. Banks
The Dispossessed av Ursula LeGuin
 och Among Others av Jo Walton

Kommentarer
Postat av: Fia

Denna låter ju helt underbar. Jag blir sugen på att läsa ett nytt språk också! :)

Svar: Du får gärna låna mitt ex :)
SocialistSimon

2012-07-08 @ 12:58:25
URL: http://www.boktimmen.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0