Att dö en smula

'Ars Moriendi - konsten att dö' är Pål Eggerts debutnovell.
Undertiteln en 'Gotisk Roman' ledde in mig på helt fel spår innan jag började läsa. Ju mer min 'att-läsa-hög' växt desto mindre 'förförståelse' brukar jag ha innan jag plockar upp en bok. Jag har helt enkelt glömt varför boken attraherade mig. Så inte i det här fallet.

Jag läste Eggerts De döda fruktar födelsen och gillade den. När jag sedan fick veta att det fanns en annan bok av samme författare började jag nysta i att få tag i den. Boken är ur tryck, finns inte hos antikvariat och inte heller på biblioteket. Men Pål själv sa att den fanns på Göteborgsbiblioteket och efter två misslyckade försök lyckades jag låna den. Det tog över åtta månader men det gick. Det borde göras något åt alla böcker som gått ur tryck!
Men med minnet av 'De döda...' och undertiteln Gotisk Roman' så förväntade jag mig något i genren Urban Fantasy men med mer vampyrer. Kanske handlade den om en Goth-chick som blir vampyr? Ach vad jag inte känner Eggert.

Ars Moriendi är en Gotisk Fantasy novellett satt i Frankrike på 1400-talet. Gotisk i den ursprungliga meningen. Det är en alternativ St Göran och Draken saga. Staden Montris har drabbas av samma öde och en drake kräver tribut i form av mat och årliga jungfrur. Carminiterklostret har som sin uppgift att förbereda jungfrurna för att offras till draken. Carminiterorden har helgats till drakens första offer Sankta Carmina. Vi får följa en av jungfrurnas liv i klostret och hennes förberedelser för att dö...

Flera trådar som Eggert utvecklar i 'De döda' finns i sin linda i Ars Moriendi men det är en helt annat typ av bok. Den är liten och nätt och även om jag gillade den så kan jag inte med gott samvete uppmana Er att springa ut och skaffa den. Men bor du i Göteborg, eller har ett bra bibliotek i närheten så kan jag klart rekommendera att du beställer den. Den är en debutroman med mindre skavanker men efter tre fyra sidor så är du såld.
Klart godkänd.

Pål Eggerts egen Hemsida

Kommentarer
Postat av: Fia

Får jag låna?

2011-06-04 @ 11:40:29
URL: http://boktimmen.blogspot.com
Postat av: Socialistsimon

Tyvärr fia. Hade du varit lite snabbare så kanske men jag har redan lämnat tillbaka den på biblan...

2011-06-04 @ 14:23:19
URL: http://socialistsimon.blogg.se/
Postat av: Pål Eggert

Fia: Äh, mycket bättre att läsa De döda fruktar födelsen som kom ut förra året. Ars moriendi - konsten att dö kom ut 1998. Jag har blivit lite bättre på att skriva sedan dess.

S-Simon: Kul att du gillade den trots skavankerna. Novell vill jag inte kalla den, men väl kortroman. Hmm, det finns nog en del trådar i "Ars ..." som jag tvinnar till rep i "De döda ... " som Himlen och Helvetet t ex. En person från "Ars ..." är förresten med i "De döda ...", demonen Mórr-Sepher är konstnär i Ars och, eh, turistguide i De döda.

2011-06-04 @ 17:56:16
URL: http://varldenskabrinna.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0